Το πρώτο “τείχος ανοσίας” για την πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών αναμένεται να έχει χτιστεί έως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα στους ρυθμούς των εμβολιασμών.
Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών
Στο διάστημα αυτό, έως τις αρχές Μαίου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι από τους πολίτες άνω των 60 ετών, μαζί με την πρώτη ομάδα των 270.000 ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν ξεκινούν οι εμβολιασμοί της δεύτερης ομάδας των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα, που θεωρούνται λιγότερο σοβαρά και η οποία αριθμεί περίπου 1 εκατ. πολίτες.
Οι ευπαθείς ομάδες υψηλού θα είναι το επόμενο πληθυσμιακό γκρουπ για το οποίο θα ανοίξει σύντομα η σχετική πλατφόρμα, ενώ μέσα στον Μάρτιο ανοίγει ο εμβολιασμός και για τις ηλικιακές ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών.
Πόσοι και ποιοι έχουν ήδη εμβολιαστεί
Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα περί το 7,12%.
Οσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά συμετοχής:
- Στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%
- Στις ηλικίες 80 – 84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%,
- Στα άτομα ηλικίας 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 65% και
- Στις ηλικίες 60 – 64 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού 352.000 πολίτες ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις, ενώ και η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της για το β’ τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας
Οι ευπαθείς ομάδες
Οι ευπαθείς ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Α και Β. Από αυτές στην κατηγορία Α εντάσσονται οι πολίτες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και θα έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ενώ η Ομάδα Β θα ακολουθήσει.
Ομάδα Α:
- Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
- Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκεια
- Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγή
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP)
- Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή. Ανοσοκαταστολή
- Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου
- Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
- HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
- Κυστική ίνωση
- Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)
- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)
- Σύνδρομο Down
- Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια
ΟΜΑΔΑ Β:
Στην ομάδα Β των ευπαθών ομάδων κατατάσσονται οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ορισμένες εξ αυτών είναι: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρά αναπνευστικά.