Προβιοτικά: Το νέο «όπλο» κατά της παιδικής παχυσαρκίας;

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη μάστιγα και οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να τη… φρενάρουν

Σε αυτό το πλαίσιο δοκίμασαν προβιοτικά ως θεραπεία και είδαν αποτελέσματα. Ειδικότερα διαπίστωσαν ότι λειτουργούσαν ακόμη καλύτερα, εάν τα παιδιά με παραπανίσια κιλά ασκούνται τακτικά.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βιέννη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 54 παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών. Όλα ήταν παχύσαρκα. Εκτίμησαν το βάρος των παιδιών και τους μεταβολικούς δείκτες (π.χ. επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) στην αρχή και στο τέλος μιας περιόδου 12 εβδομάδων.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά, στα οποία εφαρμόστηκε θεραπεία με προβιοτικά, έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν υγιέστερους μεταβολικούς δείκτες. Παράλληλα φάνηκε ότι η χρήση προβιοτικών προλαμβάνει την εμφάνιση μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές ασθένειες.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, καθηγητής Ρούι Μιν Τσεν του Νοσοκομείου της Κίνας Fuzhou Chen, σχολιάζοντας την έρευνα εξήγησε ότι είναι πιθανό τα προβιοτικά να αναδειχθούν στο μέλλον αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Παρόλα αυτά, ο Τσεν τονίζει την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες, με μεγαλύτερο δείγμα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει σημασία μελλοντικές έρευνες να εξετάσουν το πώς τα προβιοτικά αλλάζουν το έντερο, προκειμένου να επεκταθεί η γνώση μας πάνω στη σχέση των βακτηρίων του εντέρου και της παχυσαρκίας.

Δείτε ακόμη

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ