Η επόμενη ημέρα της πανδημίας βρίσκει την κοινωνία με μια κρυφή “επιδημία” ψυχικών διαταραχών και αναδεικνύει την ανάγκη για υποστήριξη του τομέα της Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανασυγκροτεί το ευαίσθητο αυτό πεδίο της Υγείας με τη δημιουργία 106 νέων δομών για ενήλικες, εργαζόμενους, παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους και χρηματοδότηση 55 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Ψυχική Υγεία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, έχει ορίζοντα δεκαετίας και έχει σχεδιαστεί για να θωρακίσει την ψυχική υγεία όλων των πολιτών.
Έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).
Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα είναι:
Καταρχάς 12 οικοτρογεία και ένας ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Σε δεύτερο επίπεδο είναι οκτώ μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση.
Τρίτον, Κέντρα Ημέρας ενηλίκων και πιο συγκεκριμένα:
α) 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες Υποστήριξης Ενηλίκων
β) 4 Κέντρα Ημέρας για υποστήριξη εργαζομένων
γ) 2 Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας
Οσον αφορά σε παιδιά και εφήβους, δημιουργούνται:
α) 6 Κέντρα Ημέραας ΚΑΙ μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων
Από τα παραπάνω,
2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές
2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά
1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες
β) 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων
Ενα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού απευθύνεται σε ηλικιωμένους πολίτες και νοσήματα όπως είναι το Αλτσχάιμερ. Για την υποστήριξη ασθενών, των συγγενών και των φροντιστών τους δημιουργούνται οκτώ οικοτροφεία, έξι Κέντρα Ημέρας και τέσσερις Κινητές Μονάδες για ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ.
Παράλληλα με αυτές τις μονάδες, “τρέχει” το Πρόγραμμα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης “Ερμής”, που απευθύνεται σε ηλικιωμένους, που πάσχουν από άνοια, κατάθλιψη, άλλα γηριατρικά σύνδρομα και οι οποίοι ζουν σε νησιωτικές περιοχές των Κυκλάδων, (Τήνος, Σύρος, Άνδρος). Επίσης υποστηρίζονται ακριτικές περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί, αλλά και η ενδοχώρα της δυτικής Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση τηλεσυμβουλευτικής.