Ως η πλέον επιτυχημένη χρονιά όσον αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα των φαρμακευτικών εταιρειών της χώρας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2019, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων κατέγραψαν θεαματική άνοδο κατά 32,5%, στα 1,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 11,7%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να υποχωρήσει στα 554 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 60% σε σχέση με το 2018. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τη Eurostat (International trade, EU Trade Since 1988 By CN8, 2020).
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούν στο 5,6% το 2019, λόγω της σημαντικής αύξησής τους, έναντι 5,1% το 2018. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 4,4% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.
Αναφορικά με τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους στην κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων, για το 2019, στο σκέλος των εισαγωγών το μεγαλύτερο όγκο καλύπτουν η Γερμανία (28,9%, των συνολικών εισαγωγών φαρμάκου), η Ιταλία (10,5%) και η Γαλλία (10,2%). Στο σκέλος των εξαγωγών πρώτη χώρα προορισμός των προϊόντων βρίσκεται η Γαλλία (21,3%), η Γερμανία (15,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (9,0%).
Μέρος των εξαγωγών είναι οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες καταγράφονται από τον ΕΟΦ βάσει των πωλήσεων που δηλώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αυτές εκτιμάται ότι π΄έρυσι ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τα 360 εκατ. ευρώ (362 εκατ. ευρώ το 2018).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 80% την προηγούμενη 4ετία, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ανάπτυξη έντονης εξωστρέφειας από τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες βρήκαν αντίδοτο στην μείωση των πωλήσεών τους λόγω μείωσης τιμών στην ελληνική αγορά. Μάλιστα οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αύξησαν σημαντικά την παραγωγή τους η οποία εκτιμάται ότι κινήθηκε σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρω, επίπεδο στο οποίο έκλεισε το 2018.
Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται για ακόμη μία φορά η αξίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία, η οποία όμως φαίνεται να μην αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε. Πρόσφατα μάλιστα ο ΣΦΕΕ, παρουσίασε σχέδιο με 7 βασικούς πυλώνες και δράσεις συνεργασίας Φαρμακοβιομηχανίας – Πολιτείας. Στο 5ο Πυλώνα γα την προώθηση των επενδύσεων αναφέρονται τα εξής:
1. Σταθερότητα φορολογικού, επενδυτικού πλαισίου.
2. Θέσπιση οικονομικών-φορολογικών κινήτρων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους
(φορολογικά κίνητρα παραγωγικών επενδύσεων, φορολογικά κίνητρα για Έρευνα,
φορολογικά κίνητρα πνευματικής ιδιοκτησίας, απλούστευση διαδικασιών υπερεκπτώσεων) καθώς και κινήτρων στους Διοικητές νοσοκομείων και τους ερευνητές.
3. Αύξηση του κονδυλίου για επενδύσεις και κλινικές μελέτες που δύνανται να
συμψηφιστούν με clawback. (200 εκατ. € για το 2020, +50 εκατ. € ανά έτος για τη
συνέχεια).
4. Να καταστεί η Ελλάδα «hub» Κλινικής Έρευνας, ώστε να πολλαπλασιαστεί η ετήσια
δαπάνη για Κλινική Έρευνα.
5. Δημιουργία Ειδικής Γενικής Γραμματείας για την Κλινική Έρευνα (ή Διυπουργικής
Επιτροπής) / one stop shop.
6. Κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης στην φαρμακοβιομηχανία και ενίσχυση των
συνεργασιών μεταξύ Ξένων και Ελληνικών εταιρειών.
7. Δημιουργία ομάδας εργασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των
Ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και αύξηση των εξαγωγών.
8. Σύνδεση των ακαδημαϊκών /ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία.
9. Η Ελλάδα να γίνει μείζων προορισμός ιατρικού τουρισμού καθώς και μεγάλων
ιατρικών συνεδρίων (θέτοντας τη βάση για προώθηση του Silver Economy