«Ρεκόρ» εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης αναμένεται φέτος στη χώρα μας

Μεγάλη είναι φέτος η ανταπόκριση των Ελλήνων στις εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών για τον εμβολιασμό τους με τα αντιγριπικά εμβόλια.

Πολίτες κυρίως από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έσπευσαν φέτος από νωρίς να κάνουν το εμβόλιο και είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία υπάρχουν λίστες αναμονής για την επόμενη και τελευταία παραλαβή των αντιγριπικών εμβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου έχουν εκδοθεί λίγο περισσότερες από 1.800.000 ιατρικές συνταγές για αντιγριπικά εμβόλια, εκ των οποίων έχουν εκτελεσθεί 1.580.000 συνταγές.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς και με δεδομένο ότι συνολικά την περυσινή περίοδο της γρίπης είχαν συνταγογραφηθεί 1.928.361 αντιγριπικά εμβόλια, δεν αποκλείεται να έχουμε φέτος «ρεκόρ» αντιγριπικού εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, συνολικά φέτος αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας περίπου 2.800.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Τα εμβόλια ξεκίνησαν να διατίθενται από τις αρχές Οκτωβρίου και τα τελευταία αναμένεται να προωθηθούν στα φαρμακεία έως το τέλος του μήνα. Έως σήμερα έχουν διατεθεί στα φαρμακεία περίπου 2.350.000 δόσεις –δηλαδή όσες περίπου διατέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής περιόδου αντιγριπικού εμβολιασμού–, ενώ εκκρεμεί η παράδοση περίπου 500.000 δόσεων.

«Αυτό που είδαμε φέτος είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι πολίτες, ευαισθητοποιημένοι και από τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ήρθαν τη σωστή χρονική στιγμή για να εμβολιαστούν», σημειώνει ο κ. Βαλτάς.

Προς το παρόν, η εποχική έξαρση της γρίπης δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, αλλά αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να απασχολήσει το σύστημα Υγείας από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ για την προστασία από την εποχική γρίπη

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε οδηγίες για τα πέντε απλά βήματα προστασίας από τη νόσο, με την επισήμανση «χρειάζονται δύο λεπτά για να τα διαβάσεις».

  • Ως πρώτο βήμα αναφέρεται το αντιγριπικό εμβόλιο, με τον ΠΟΥ να εστιάζει ιδιαίτερα στις εγκύους –μια ομάδα υψηλού κινδύνου που συχνά δεν εμβολιάζεται έναντι της γρίπης–, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και στους εργαζομένους σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας. Όπως μάλιστα τονίζει, «το ίδιο το εμβόλιο δεν προκαλεί γρίπη. Το να αισθάνεσαι πόνους στα κόκαλα ή να εμφανίσεις δέκατα είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση, που συνήθως διαρκεί μόλις μία ή δύο ημέρες».
  • Το δεύτερο βήμα αφορά το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τρεχούμενο νερό ή με αλκοολούχα διαλύματα. «Θυμήσου: Το σωστό πλύσιμο των χεριών διαρκεί περίπου όσο το να τραγουδήσεις δύο φορές το “Happy Birthday”», συμβουλεύει ο ΠΟΥ.
  • Τρίτη οδηγία είναι η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, τα οποία αποτελούν πύλες εισόδου μικροβίων στον οργανισμό, ενώ ακολουθεί η αποφυγή παραμονής στον ίδιο χώρο με άτομα με γρίπη. Τέλος, ο ΠΟΥ τονίζει: «Εάν δεν αισθάνεσαι καλά, μείνε σπίτι».

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ