Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και περιοχών καταφέρνει η επιδημία κορονοϊού

Σε 20 διαφορετικούς νομούς επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού χθες, ενώ μέσα σε 3 μέρες έφτασαν τα 386.

Όλο και πιο ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα της χώρας, όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας του κορονοϊού. Χθες ανακοινώθηκαν 154 νέα κρούσματα τα οποία αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό, ενώ στα 386 ανέρχονται τα νέα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό θεωρείται έντονα ανησυχητικό με την επιστημονική κοινότητα να αναφέρει ότι εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα για να δούμε αποτελέσματα σε 15-20 ημέρες, θα ξαναζήσουμε τις ημέρες της άνοιξης.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε διασπορά του ιού σε 20 διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες. Και αυτός ο αριθμός αποτελεί νέο ρεκόρ σε ένα 24ωρο, ενώ μετά από λίγο ανακοινώθηκαν τα αυστηρά μέτρα για το νησί του Πόρου.

Σύμφωνα δε με την πρόβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο σε τελευταία μελέτη του σημειώνει πως αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα έχουμε μέσα στο Σεπτέμβρη χιλιάδες κρούσματα και μερικές εκατοντάδες θανάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αναφορές για τη μη ύπαρξη ενδεχόμενου να επιβληθεί και πάλι ένα συνολικό lockdown, αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται απίθανο αν η κατάσταση ξεφ΄΄υγει δραματικά.

Πάντως ένα καθυστερημένο lockdown όπως έγινε στην Ιταλία αλλά και κανένα αντίστοιχο απαγορευτικό όπως έκανε η Σουηδία, επιφέρει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. Και οι δυο χώρες έχουν σημαντική καταστροφή στην οικονομία τους και σημαντικά μεγάλο αριθμό θανάτων σε αναλογία 600 νεκροί ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η τακτική σύσκεψη στο Μαξίμου για την πορεία της επιδημίας. Παράλληλα με βάση τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου κύριου Σ. Πέτσα τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Είναι σίγουρο ότι απαγορεύσεις όπως αυτές που επιβλήθηκαν στον Πόρο θα είναι στο προσκήνιο, ενώ υπάρχει και η διάθεση για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με το συγχρωτισμό σε μπαρ και γενικότερα στην εστίαση. Ήδη έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου και μάλιστα ελεγκτικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κλείνουν μαγαζιά όπου διαπιστώνεται παράβαση του κανονισμού για την παραμονή πάνω από 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά ωφέλιμου υπαίθριου – ημιυπαίθριου χώρου.

Το επόμενο διάστημα είναι σίγουρο ότι θα έχουμε νέες κυβερνητικές αποφάσεις που θα αφορούν σε αυστηρά μέτρα και δεν αποκλείονται περιορισμοί στη λειτουργία των μαγαζιών αλλά ακόμη και στη χρήση μάσκας.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 153, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αριθμός νέων κρουσμάτων σε επίπεδο ημέρας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο από την έναρξη της επιδημίας την Ελλάδα.

Σχετικά με τη διασπορά:

11 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
7 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
40 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
2 στην Π.Ε. Αχαΐας,
4 στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
3 στην Π.Ε. Ηλείας,
1 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
2 στην Π.Ε. Καβάλας,
3 στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 στην Π.Ε. Κιλκίς,
1 στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 στην Π.Ε. Κορινθίας,
9 στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης
14 στην Π.Ε. Λάρισας,
2 στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου
3 στην Π.Ε. Πέλλας,
1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
1 στην Π.Ε. Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5123 και από το σύνολο των κρουσμάτων, 1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ