Αναστάτωση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκαλούν οι κυβερνητικές δηλώσεις περί καταλογισμού αναδρομικής υποχρεωτικής έκπτωσης στα φάρμακα (rebate) ύψους 241 εκ. ευρώ από το 2006 μέχρι το 2010.
Το θέμα ξεκίνησαν άμεσα να διερευνούν οι νομικοί σύμβουλοι τόσο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), προκειμένου να διερευνηθεί πώς μπορεί να αναζητηθούν αναδρομικές εκπτώσεις, τη στιγμή που σήμερα οι διατάξεις έχουν καταργηθεί και όλα τα rebate που ίσχυαν τότε, έχουν ενοποιηθεί στο ένα rebate όγκου που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, διερευνάται το θέμα της δυνατότητας για επιβολή ενός τέτοιου τέλους αναδρομικά και πολύ περισσότερο η δυνατότητα επιβολής 13 χρόνια μετά, μιας διοικητικής πράξης (υπουργική απόφαση) που κατόπιν προσφυγής, κατέπεσε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο (ΣτΕ) και έκτοτε δεν υπήρξε νέα διοικητική πράξη για την αναζήτηση των ποσών από το ελληνικό Δημόσιο.
ΣΦΕΕ
Με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου απάντησε στις ερωτήσεις του Healthmag, λέγοντας πως “για τις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΦΕΕ, ότι έχει καταλογιστεί έχει πληρωθεί και ότι δεν έχει πληρωθεί έχει καταπέσει στα δικαστήρια”.
Επισημαίνοντας πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ύστερα από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι έκπληκτες και αιφνιδιασμένες, ο κ. Παπαδημητρίου, διερωτήθηκε “πώς μια χώρα η οποία επιζητά ανάπτυξη και ενδιαφέρεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, έρχεται τώρα να καταλογίσει ποσά που αφορούν μια 10ετία και πλέον και πώς το συνδέει με ένα περιβάλλον επενδυτικής σταθερότητας”.
ΠΕΦ
Από την πλευρά των αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε ότι το θέμα διερευνάται από τις νομικές υπηρεσίες της Ένωσης, όμως πρόσθεσε πως ήδη το clawback που καταβάλλεται είναι υπέρογκο για τις ελληνικές φαρμακευτικές, και σε συνδυασμό με το rebate φτάνει μέχρι και το 40% του τζίρου των επιχειρήσεων.
“Πρόκειται για δυσβάσταχτες χρεώσεις, ιδίως σε ότι αφορά τις ελληνικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν στην αγορά παλαιά και οικονομικά φάρμακα και οι οποίες ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα ποσά που καθίστανται κάθε χρόνο απαιτητά”, σημείωσε ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε:” Το αποτέλεσμα είναι να κρίνεται η βιωσιμότητά τους καθημερινά και μια πιθανή πρόσθετη επιβολή οφειλών θα φέρει πιο κοντά στο κλείσιμο, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις”.