Στη μείωση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα, μετά τη λήξη της πρόσφατης κινητοποίησής τους.
Αυτό προκύπτει από τον απολογισμό που έκανε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτης Πατσουράκος με αφορμή τη λήξη της κινητοποίησης, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα έχει κατέλθει σε κινητοποιήσεις επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο την επαγγελματική και οικονομική επιβίωση, την κατάργηση του Clawback και του Rebate και την αύξηση του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο κ. Πατσουράκος, σημείωσε ότι η κινητοποίηση έλαβε τέλος, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις, και για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Κέρδη
Με την κινητοποίηση ο κλάδος κέρδισε τα παρακάτω:
- Αύξηση του προϋπολογισμού για το 2019 κατά 9 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν προβλεφθεί από απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
- Δέσμευση για αλλά 30 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για το 2019 για την ΠΦΥ, που θα εγκριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
- Τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή του clawback.
- Έναρξη της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων πριν το 2012 των ταμείων προ του ΕΟΠΥΥ – Ο υπουργός Υγείας είχε σχετικές συνομιλίες με το διοικητή του ΕΦΚΑ. Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματισθεί συνάντηση του συντονιστικού με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ.
Ο κ. Πατσουράκος σημείωσε ακόμη ότι το συντονιστικό όργανο ζήτησε από τον υπουργό την επιτάχυνση ψηφιοποίησης και εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων από την ΗΔΙΚΑ, που έχουν εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίας του υπουργείου. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον υπουργό, καθώς με την εφαρμογή των ψηφιοποιημένων διαγνωστικών πρωτοκόλλων μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και μείωση του clawback.
Τόνισε ωστόσο, ότι για τις οφειλές του 2018 το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού του περασμένου έτους. Το αίτημα προσέκρουσε στην άρνηση του υπουργείου Οικονομικών, άποψη με την οποία ο κλάδος διαφωνεί.
Έτσι, το Συντονιστικό Όργανο “βλέπει” ως μόνη διέξοδο την τοποθέτηση 50 εκατ. ευρώ που έχουν προκύψει από τις πληρωμές των νοσηλειών των Ευρωπαίων πολιτών, πρόταση που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο.
Το σύνολο των φορέων ΠΦΥ θεωρεί ότι όποια άλλη πρόταση του υπουργείου για εσωτερική ανακατανομή του clawback δεν έχει εφαρμογή, αφού δεν ελαττώνει στο σύνολο το clawback που είναι και ο στόχος των κινητοποιήσεων και το μόνο που θα κάνει είναι να σπείρει τον διχασμό και την ανθρωποφαγία μεταξύ των παρόχων.
Ο κλάδος αναμένει τη νέα κυβέρνηση, από την οποία θα διεκδικήσει και πάλι τα αιτήματα του κλάδου και για τον λόγο αυτό, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με όλα τα κόμματα.