Σε τροχιά υποχώρησης η επιδημία με υψηλούς αριθμούς θανάτων

Έντονο το αποτύπωμα της επιδημίας στις απώλειες συμπολιτών μας με το πρώτο τετράμηνο του 2021 να κλείνει με 5500 θανάτους.

Πάνω από το 50% των συνολικών απωλειών ζωής λόγω της επιδημίας κορονοϊού καταγράφεται μέσα στο 2021, καθώς οι πλέον των 800 διασωληνώσεων που διατηρούνται σταθερές εδώ και μέρες, προκαλούν άνω των 70-80 θανάτων ημερησίως. Σε λιγότερο από 4 μήνες έχουν χάσει η ζωή τους 5404 συμπολίτες μας και συνολικά οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας φτάνουν τους 10.242 ήτοι έχουμε 987 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, όταν η Γερμανία που έχει βιώσει έντονο το κύμα της επιδημίας έχει 988.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 45η θέση όσον αφορά την αναλογία θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία κορονοϊού κατά το τρίτο κύμα έχει ισχυρό αντίκτυπο. Ο σκληρός αυτός δείκτης επί της ουσίας ακυρώνει τις αναφορές ότι σε αυτό το κύμα η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα έναντι του δεύτερου τον Νοέμβριο.

Ίσως τον Απρίλιο να μη δούμε τους 2432 θανάτους που διαπιστώθηκαν το Δεκέμβριο, αν και είμαστε ήδη στους 2149 σε επίπεδο μήνα. Όμως με συντηρούμενες τις νοσηλείες στις ΜΕΘ σε πάνω από 800, είναι ιδιαίτερα πιθανόν, μέσα στο Μάιο οι θάνατοι να ξεπεράσουν και αυτούς του Δεκεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι έχουμε διαχειριστεί καλύτερα το τρίτο κύμα, δεν φαίνεται να υφίσταται. Βέβαια είναι θετικό το γεγονός ότι διαθέτουμε περισσότερες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και ίσως αποφεύγονται άμεσα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία βρισκόμαστε σίγουρα σε φάση αποδρομής του κορονοϊού, αλλά γνωρίζουμε  ότι αυτή γίνεται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό. Ο εμβολιασμός εκτιμάται ότι θα συνδράμει θετικά, όμως ο Μάιος που αποτελεί μήνα όπου θα ανοίξει το σύνολο των δραστηριοτήτων μαζί με τον τουρισμό θα είναι ένας μήνας με αρκετά άσχημα στοιχεία όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή θανάτους και νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Σύγκριση με Γερμανία
Επειδή σημειώσαμε τη σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή ακολουθεί ένα ιδιαίτερα αυστηρό lockdown, θα πρέπει να πούμε ότι με βάση τον πληθυσμό ακολουθούμε σήμερα μια αντίστοιχη πορεία, χωρίς βεβαίως να έχουμε και τις ίδιες δυνατότητες όσον αφορά στο σύστημα υγείας.

Η χώρα μας φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει περισσότερα τεστ τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τη Γερμανία και αναλογικά έχει εντοπίσει περισσότερα κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Η δε Γερμανία με 8πλασιο πληθυσμός έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 10πλάσια κρούσματα έναντι της Ελλάδας.

Επίσης πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις είναι το 7,4% του πληθυσμού, δηλαδή κάτι χαμηλότερο από τη χώρα μας, και περίπου το 24% με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό καλύτερο από εμάς.

Παρά λοιπόν τη συγκεκριμένη εμβολιαστική κάλυψη και την αποδεδειγμένη ανοσία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, η χώρα διατηρεί το αυστηρό lockdown προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Σε αντίθεση από αυτό που μεθοδεύουμε δηλαδή εμείς για τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ