ΣΦΕΕ: Πειραματισμός η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών – Προάγει αδιαφάνεια και αυθαιρεσία

Δεν έχουν τέλος, οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με αφορμή την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πασχάλης Αποστολίδης και ο αρμόδιος για την τιμολόγηση αντιπρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου τον καλούν «την ύστατη στιγμή» να διαμορφώσει «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχύσει πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας.

Στην επιστολή αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Ως εκπρόσωποι όλων των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το Άρθρο 259, που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τη δημόσια υγεία καθώς και το δημόσιο συμφέρον.

Ταυτόχρονα, έδωσε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του «γράμματος του νόμου», τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους.

Η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δημιουργεί μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.

Οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος.

Τα αποτελέσματά τους πλήττουν ως επί το πλείστον τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν ως αιτία προβλημάτων και όχι ως πηγή λύσεων. Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να διαμορφώσετε «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχύσετε πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ