Σοκ για τις αρθρώσεις η αποφυγή του ασανσέρ

Καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος πως το ανεβοκατέβασμα σκάλας αποτελεί την… καλύτερη γυμναστική, με την τριβή των χόνδρων των αρθρώσεων, που προκαλείται, να «συνεισφέρει» δραματικά στην αλλοίωσή τους κι αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία.

Σύμφωνα με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Γεώργιο-Ελευθέριο Κατσιφαράκη, ειδικό αθλητικών κακώσεων και MIS αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης: «Οι 9 στους 10 που αποφεύγουν το ασανσέρ και θεωρούν το ανέβασμα ή και το κατέβασμα σκάλας μέσο εκγύμνασης, θα επισκεφθούν πολύ σύντομα τον ορθοπαιδικό τους, γιατί η επίπτωση στη φθορά των γονάτων και των ισχύων τους είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη».

Ο ειδικός κρούει το καμπανάκι κινδύνου και για τις ασκήσεις με την ίδια λογική (steps) που εφαρμόζουν πολλά γυμναστήρια, ασκήσεις που προκαλούν τεράστια προβλήματα στα γόνατα των γυμναζόμενων και ειδικά στις επιγονατιδομηριαίες αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις καταστρέφονται και επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη ακόμη περισσότερο, αν το ανέβασμα σκάλας συνοδεύεται και από μεταφορά βάρους, ακόμη και απλού, όπως οι σακούλες του σούπερ μάρκετ, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο αν κάποιος έχει χειρουργηθεί για κάποια ορθοπαιδική πάθηση.

«Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων πραγματοποιούν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής είναι το πώς θα γυρίσουν στο σπίτι τους και πώς θα ανέβουν κάποια σκαλιά, με την αγωνία τους να κορυφώνεται, αν το σπίτι τους δεν διαθέτει ασανσέρ», καταλήγει ο κ.Κατσιφαράκης.

Είναι αξιοσημείωτο πως ένα μεγάλο ποσοστό, από εκείνους που επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό χειρουργό με οστεορθρίτιδα ισχύων και γονάτων, αναφέρουν μεγάλη χρήση κλιμακοστασίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ