Σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους λόγω των γλάρων

Τα πιο δημοφιλή ψαροπούλια, οι γλάροι, είναι φορείς βακτηρίων, ανθεκτικών στα φάρμακα, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η νέα μελέτη έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Murdoch του Περθ, στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν ότι το 20% των ασημένιων γλάρων φέρεται ότι μεταφέρει βακτήρια, τα οποία προκαλούν ασθένειες και είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι γλάροι μολύνθηκαν, όταν ήρθαν σε επαφή με ανθρώπινα περιττώματα, αναφέρει η δημοσίευση, πιθανόν μέσω αποχετεύσεων ή από πάνες, που πετάχτηκαν σε χωματερές.

Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 550 δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν για διάφορα βακτήρια, σύμφωνα με τον ξένο τύπο και το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε, που δεν το περιμέναμε, είναι τα υψηλά επίπεδα του ανθεκτικού βακτηρίου E Coli, το οποίο έφεραν οι γλάροι, κάτι αρκετά ασυνήθιστο», δήλωσε στο AFP ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Murdoch Μαρκ Ο’ Ντία.

«Ενας αρκετά μεγάλος αριθμός βακτηρίων ήταν ουσιαστικά ανθρώπινα. Επομένως οι γλάροι με κάποιον τρόπο είχαν μολυνθεί με αυτά από τον άνθρωπο. Τα βακτήρια, δηλαδή, δεν προέρχονταν κατευθείαν από τους γλάρους».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 20% των πουλιών έφερε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των αποκαλούμενων υπερβακτηρίων, δηλαδή βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα γνωστά αντιβιοτικά και έχει ζητήσει την επείγουσα ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων.

Ο Δρ. Ο’Ντία δήλωσε ότι ο κίνδυνος οι γλάροι να μολύνουν τους ανθρώπους είναι «ελάχιστος, αλλά υπαρκτός».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ