Κλείνουν επ΄ αόριστον από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έχουν αποφασίσει οι ιατρικοί σύλλογοι και σύνδεσμοι των φορέων του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Δεδομένου ότι το κύριο αίτημα του κλάδου είναι η μείωση του δυσβάστακτου clawback, οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παρόχων ΠΦΥ θα συναντηθούν αύριο Τρίτη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στο πλαίσιο της πρότασης του τελευταίου για συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα επεδίωκε την εξεύρεση λύσης.
Η ομάδα εργασίας υπό τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασ. Πλαγιανάκο συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών φορέων, όμως η συζήτηση απέβη άκαρπη με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, καθώς και την πρόσκληση για συζήτηση του θέματος με τον υπουργό.
Προσωπικό ασφαλείας
Για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα παραμένουν ανοικτά με προσωπικό ασφαλείας από τις 5-8 μ. μ., αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.
Στη σχετική απόφαση του συντονιστικού οργάνου των φορέων, σημειώνεται ότι οι μονάδες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, θα παραμένουν σε αποχή από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που ξεκινά από σήμερα 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.
Βιωσιμότητα των μονάδων
Στο μεταξύ όμως το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσδοκά ουσιαστική επίλυση του προβλήματος κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, μετά και την έκθεση της Κομισιόν και της σύστασης του Συμβουλίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ), που θέτει θέμα βιωσιμότητας των μονάδων από το υπέρογκο clawback.
Στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, τέθηκε θέμα συμψηφισμού του clawback του β’ εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου.
Όμως όπως σημείωσε το Συντονιστικό Όργανο, δυστυχώς ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε επί της ουσίας να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε, ασαφέστατα, να γίνουν ανακατανομές ποσών εντός του υπάρχοντος κλειστού προϋπολογισμού (ΚΑΕ 0671.01), για διαφορετικό επιμερισμό του clawback χωρίς ουσιαστική δέσμευση.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη, δεν αντιμετωπίζονται τα επείγοντα προβλήματα βιωσιμότητας του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα.