Στα «μαχαίρια» φαρμακοποιοί – Abbott για το Freestyle Libre

Για αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των φαρμακείων, κατηγορεί την εταιρία Abbott Laboratories, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή του ΠΦΣ προς τον υπουργό, καθώς ήδη στις 6 Αυγούστου είχε καταγγείλει ότι η Abbott διαθέτει τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre των εν λόγω αισθητήρων, κατευθείαν προς τους ασθενείς, αρνούμενη τη διάθεση μέσω των φαρμακείων.

Τρεις ημέρες αργότερα, με απαντητική επιστολή της η εταιρία είχε χαρακτηρίσει «απολύτως αναληθείς» τους «ισχυρισμούς του ΠΦΣ».

Ο Π.Φ.Σ. με τη νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, διαψεύδει την εταιρία παραθέτοντας το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για το προϊόν, το οποίο αναφέρει:

«Πώς μπορούν τα φαρμακεία να παραγγείλουν το σύστημα FreeStyle Libre;

…Η συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre, που είναι απαραίτητη για τη χρήση του συστήματος διατίθεται αποκλειστικά από την εταιρία Abbott απευθείας στον ασθενή.

Πώς μπορούν οι ασθενείς να προμηθευτούν τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre;

Στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που δικαιούνται αποζημίωση, η συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre διατίθεται δωρεάν, αποκλειστικά μέσω της εταιρίας Abbott, με την εκτέλεση της πρώτης γνωμάτευσης για αισθητήρες…».

Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ στην επιστολή του προς τον υπουργό, «η εν λόγω εταιρία διαθέτει στα φαρμακεία μόνο τους αισθητήρες συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης, ενώ διαθέτει τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre των εν λόγω αισθητήρων απευθείας στους ασθενείς, αρνούμενη επί της ουσίας να την διαθέσει και στα φαρμακεία«. Έτσι, «η εταιρία, δραστηριοποιούμενη στον αυτό χώρο με τα φαρμακεία ως Παραγωγός και ως Πάροχος, και αρνούμενη να διαθέσει τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre των εν λόγω αισθητήρων στα φαρμακεία, αποκτά αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των φαρμακείων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ