Σταματήστε να καπνίζετε μπροστά στα παιδιά σας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Γονείς που καπνίζουν μπροστά στα παιδιά, αυτή η μάστιγα… Τα παιδιά, που είναι παθητικοί καπνιστές, μπορεί να εμφανίσουν αρρυθμίες ακόμη και δεκαετίες αργότερα, ενώ στην ενήλικη ζωή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με κολπική μαρμαρυγή.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Ο Γκρέγκορι Μ. Μάρκους, ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της μελέτης και καθηγητής καρδιολογίας στο τμήμα Division of Cardiology του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, εξηγεί ότι η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν ακόμη λόγο για τη διακοπή του καπνίσματος.

«Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους άλλους, αλλά και τους οικείους και μάλιστα τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειας», τονίζει.

«Το κάπνισμα είναι ένας μεταβλητός παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή και η διακοπή του μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο βάρος, που αυτή η ασθένεια προκαλεί στη δημόσια υγεία».

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα πλήττει 16 εκατομμύρια Αμερικανούς. Θεωρείται ότι το 7% των περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής οφείλεται στο κάπνισμα. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμής στις ΗΠΑ το 14% των γονιών καπνίζει, παρά τις συνεχείς καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού.

Οι ερευνητές μελέτησαν 5.124 συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών από το 1971 έως το 2014.

Το κάπνισμα προσδιορίστηκε ως η συμπεριφορά του να κάνει ένας γονιός πάνω από ένα τσιγάρο τη μέρα το έτος πριν από την μελέτη. Μετρήθηκε, μάλιστα, και το επίπεδο καπνίσματος, με το ένα πακέτο να αναπαριστά 20 τσιγάρα και το μισό πακέτο 10 τσιγάρα. Παθητικό κάπνισμα θεωρήθηκε η παρουσία γονέα που καπνίζει από ένα τσιγάρο και πάνω.

Βρέθηκε ότι το 55% (2.816) των γονιών κάπνιζε. Το 82% των παιδιών ήταν παθητικοί καπνιστές και ο μέσος γονέας κάπνιζε 10 τσιγάρα ημερησίως. Το 14,3% των συμμετεχόντων εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή μέσα στα επόμενα 40,5 χρόνια. Για κάθε επιπλέον πακέτο, που κάπνιζαν οι γονείς, ημερησίως, τα παιδιά είχαν 18% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Επιπλέον το 17% των παιδιών με γονείς καπνιστές ήταν πιο πιθανό να καπνίσουν και τα ίδια.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ