Σταθεροποίηση στην αγορά φαρμάκου- «Αγκάθι» παραμένει το clawback

Ανάσα σταθερότητας στη φαρμακευτική αγορά δίνει η πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων, η οποία στόχο έχει την άρση των στρεβλώσεων που προϋπήρχαν στην αγορά και επιτάθηκαν με τις μνημονιακές ρυθμίσεις που ακολούθησαν.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που σήμερα θα συζητηθούν στην Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο, (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) θα έχουν οικονομική επίπτωση μικρότερη των 10 εκ. ευρώ -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας υπολογίζονται σε 0,5% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης – και αφορούν στην προσπάθεια εξισορρόπησης των τιμών στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Και αυτό γιατί οι όποιες διορθώσεις τιμών έχουν ζητηθεί, θα γίνουν με την προσαρμογή τους στο νέο καθεστώς τιμολόγησης που προτείνεται να ισχύσει για το 2019, αλλά και εδώ οι αναπροσαρμογές θα γίνουν σταδιακά, με ένα όριο της τάξης του 10% ετησίως, για να μην υπάρξουν σοβαροί οικονομικοί κλυδωνισμοί είτε στο Δημόσιο, είτε στις επιχειρήσεις.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του στους εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά σήμερα, στο χαμηλό ύψος των κλειστών προϋπολογισμών για την εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη, τόνισε όμως ότι τα θέματα αυτά παραμένουν ανοικτά μέχρι τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους, παράμετρος που θα επιτρέψει την προσαρμογή της δαπάνης στους δείκτες υγείας του πληθυσμού.

Η αλλαγή του υπολογισμού από τις τρεις φθηνότερες τιμές της Ευρώπης στις δύο φθηνότερες τιμές της Ευρωζώνης για πρωτότυπα, off patent και βιο-ομοειδή, φαίνεται να ανακόπτει τις επιπτώσεις στην τιμολόγηση των προϊόντων σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, ενώ παράλληλα λύνει και το πρόβλημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών που είχε αποτελέσει σημαντικό σημείο τριβής σε αρκετές περιπτώσεις.

Αντίστοιχα, απαλείφεται η διάταξη περί μείωσης της τιμής κατά 50% με τη λήξη της πατέντας και ακολουθείται στο εξής η πορεία της τιμής του κάθε φαρμάκου, ανάλογα με την πορεία του στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στην πορεία αυτή συμμετέχουν και τα γενόσημα, που η τιμή τους θα είναι πλέον στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, με χαμηλότερο όριο, το κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) στο 0,20 ευρώ, το οποίο όμως αφορά το σύνολο των σκευασμάτων, πρωτοτύπων ή γενοσήμων.

Ευνοϊκή θεωρείται και η ρύθμιση του τέλους εισόδου στην αγορά που μειώθηκε τελικά στο 5% μειούμενο κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατ΄ έτος μέχρι μηδενισμού του ή μέχρι τον ορισμό νέας τιμής από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

«Αγκάθι» για την αγορά παραμένει το θέμα του clawback, καθώς λαμβάνεται υπόψιν η ανάπτυξη της κάθε εταιρίας μεμονωμένα και μάλιστα σε ποσοστό 25%.

Η φαρμακοβιομηχανία

Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, επεσήμαιναν χθες μετά την παρουσίαση της πρότασης από τον υπουργό, ότι η πρόταση της τιμολόγησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και μακροπρόθεσμα δεν είναι γνωστό πώς θα προχωρήσει το νέο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιλογή της Ευρωζώνης είναι πλεονέκτημα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από την άλλη πλευρά, η μία μόνο ανατιμολόγηση το χρόνο, δίνει σταθερότητα, στοιχείο που χρειάζεται η αγορά για να λειτουργήσει».

Αντίστοιχα, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, έθεσαν και πάλι θέμα clawback, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση στη νοσοκομειακή δαπάνη κατά 45 εκ. ευρώ, δεν πρόκειται να δώσει καμία «ανάσα», όταν μιλάμε για συνολική δαπάνη της τάξης των 800 εκ. ευρώ, σε ένα κλειστό προϋπολογισμό 530 εκ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε επιστροφή του 40% της συνολικής δαπάνης. Επιπλέον, σε ότι αφορά την εξωνοσοκομειακή αγορά, ο υπολογισμός του clawback σε ποσοστό 25% με βάση την ανάπτυξη της κάθε εταιρίας, εκτιμάται ότι πιθανότατα θα φθάνει στην πράξη και το 30%, μετά την εξαίρεση των εμβολίων, των γενοσήμων επί διετία και των φαρμάκων σε διαπραγμάτευση.

Παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για το θέμα, τόνιζαν ότι τα προβλήματα των μνημονιακών ρυθμίσεων δεν έχουν λυθεί ακόμη, υπογραμμίζοντας τους σοβαρούς περιορισμούς που προκύπτουν από τα πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία και στην εξωνοσοκομειακή αγορά, υπενθυμίζοντας την πρόταση της ΠΕΦ για τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς για τα φάρμακα του ν.3816, τα πρωτότυπα και τα γενόσημα και εκτός πατέντας φάρμακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ