ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών έναντι μισθωτών

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Στην απόφαση αυτή, κατέληξε το ΣτΕ μετά από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κατά του νόμου Κατρούγκαλου 4387/16. Συγκεκριμένα, στις 28/02/2017 ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού νόμου, εκπροσωπώντας ως ΝΠΔΔ το σύνολο των ιατρών μελών του, καθώς η εφαρμογή του παραβίαζε σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για την προσφυγή, είχαν παρατεθεί εμπεριστατωμένοι νομικοί λόγοι ακυρώσεως των εφαρμοστικών διατάξεων του Ν4387 / 2016.
Με τη σχετική απόφασή του το ΣτΕ έκρινε επίσης:

  • συνταγματική κατά πλειοψηφία, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η/12/2014.
  • συνταγματικές τις διατάξεις σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις για το λόγο ότι υπήρχαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες,
  • αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις επικουρικές, διότι δεν υπήρχαν οι ανάλογες μελέτες.
  • συνταγματικό τον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν για το σύνολο των ασφαλισμένων. Έκρινε ότι η δημιουργία του Φορέα είναι συνταγματική και σύμφωνη με την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους όπως γήρας, ασθένεια και θάνατος.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα πορεία με τη συμμετοχή του ΙΣΠ και άλλων φορέων της πόλης, κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο ΙΣΠ σημείωσε ότι ο νόμος αυτός ναρκοθετούσε κάθε επαγγελματική/επιστημονική δραστηριότητα και φαλκίδευε θεμελιωμένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των πολιτών και ζήτησε από την Πολιτεία να διορθώσει τις αδικίες και να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις, εφαρμόζοντας άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ