Στο ερώτημα εάν υπάρχει αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος απαντάει ο καθηγητής Θανάσης Ντινόπουλος

Υπάρχει αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος; Ένας εγκέφαλος αποκομμένος από το σώμα είναι ο ίδιος εγκέφαλος; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Θανάση Ντινόπουλος.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Ας μιλήσουμε για τον εγκέφαλο. Από τους νευρώνες στη συμπεριφορά» ο Θανάσης Ντινόπουλος υποστηρίζει ότι: «Προφανώς υπάρχει αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος, διότι γεννιόμαστε με αρσενικό και θηλυκό εγκέφαλο.

Υπάρχει σαφέστατη διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, διότι όταν βρισκόμαστε μέσα στη μήτρα, κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη ή όπως είναι η οιστραδιόλη, ο εγκέφαλος γίνεται αρσενικός ή θηλυκός.

Αυτό δείχνει ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του φύλου μας. Ανατομικά βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές. Ποτέ όμως δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο αν οι ανατομικές αυτές διαφορές είναι εκείνες, οι οποίες οδηγούν και σε διαφορά στη συμπεριφορά μας ή αν οι περισσότερες διαφορές μας είναι προϊόντα κοινωνικοποίησης και ορισμένων τάσεων, που υπάρχουν στην κοινωνία, οι οποίες οδηγούν τα κορίτσια να συμπεριφέρονται με ένα τρόπο και τα αγόρια με κάποιον άλλον” εξηγεί ο κ. Ντινόπουλος.

Στο ερώτημα “αν ένας εγκέφαλος αποκομμένος από το σώμα είναι ο ίδιος εγκέφαλος” ο κ. Ντινόπουλος απαντά αρνητικά. “Ο εγκέφαλος είναι κατά κάποιο τρόπο κλεισμένος μέσα σε ένα σκοτεινό κουτί και έρχεται σε επαφή με το σώμα μας και το περιβάλλον.

Η τροφοδότηση από το σώμα μας και από το περιβάλλον είναι αυτά που κάνουν τον εγκέφαλο τελικά να είναι αυτό που είναι. Βέβαια ο εγκέφαλος παίζει καθοριστικό ρόλο, γιατί συντονίζει όλες αυτές τις πληροφορίες και μας οδηγεί σε αποκρίσεις, σε συμπεριφορές και σε συναισθήματα, αλλά αποκομμένος δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος εγκέφαλος.

Δηλαδή, εάν πάρουμε έναν εγκέφαλο, τον βάλουμε μέσα σε μία γυάλα με οξυγόνο και τον διατήρησουμε σε λειτουργία, δεν θα είναι ο ίδιος εγκέφαλος, διότι ακριβώς δεν έχει τις πληροφορίες σπό το σώμα και το περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να δράσει ως πραγματικός εγκέφαλος” προσθέτει ο κ.Ντινόπουλος.

Ο Θανάσης Ντινόπουλος είναι καθηγητής Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Διετέλεσε, για δύο θητείες, πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και επί μια δωδεκαετία διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομικής και Ιστολογίας.

Πέρα από ανατομική και ιστολογία, με έμφαση στο νευρικό σύστημα, διδάσκει τα μαθήματα επιλογής «Εγκέφαλος» και «Τέχνη και Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβινικές πλάνες», καθώς και θέματα της ειδικότητάς του σε τμηματικά και διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ