Στο ΣτΕ οι φυσικοθεραπευτές για την “επαγγελματική ισοδυναμία” από τρίτες χώρες

Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις και με άλλους επαγγελματικούς φορείς, ενώ ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ευρεία κινητοποίηση για την κατάργηση των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τα κολλέγια, σε ότι αφορά τα επαγγέλματα υγείας προωθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, σε συνεργασία με τα τμήματα φυσικοθεραπείας των ΑΕΙ και το ακαδημαϊκό προσωπικό, ενώ παράλληλα ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για την παρέμβασή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο.

Το θέμα εντοπίζεται στην “επαγγελματική ισοδυναμία”, μια διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικού δικαιώματος, η οποία αναμένεται να επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε. παρότι δεν προβλέπεται στη σχετική κοινοτική οδηγία, χαρακτηρίζεται ως “ελληνική πατέντα” , δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών.

Αναλυτικά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, τα Περιφερειακά Τμήματα του Π.Σ.Φ. σε όλη την Ελλάδα, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Ακαδημαϊκό προσωπικό, σύσσωμα καταδικάζουν τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα Κολλέγια, ζητώντας την απόσυρσή τους και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσον κατά της ισοπέδωσης που επέρχεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας αυτών των ρυθμίσεων.

Σημειώνουν, πως η λεγόμενη επαγγελματική ισοδυναμία, είναι μια διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικού δικαιώματος που δεν υπάρχει σαν όρος στην οδηγία 36/2005 ΕΚ, για την οποία ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις, είναι δηλαδή μια Ελληνική πατέντα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται για τα Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας.

Η ρύθμιση, σημειώνουν, “προσβάλει βάναυσα το Ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές των Δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η δε εκχώρηση της διαδικασίας αναγνώρισης της ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) χαρακτηρίζεται χαριστική και επικίνδυνη”.

Ο ΠΣΦ τονίζει πως “εύλογα οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT), που με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και κοινοποίηση στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. και τον Πρωθυπουργό, ζητά την απόσυρση των διατάξεων για την επαγγελματική ισοδυναμία και την αναγνώριση τίτλων εκτός Ε.Ε (τρίτων χωρών) και θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν «κερκόπορτα» αφού θα επηρεάσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.”.

Ο ΠΣΦ, μαζί με τους άλλους φορείς και τα επιμελητήρια της χώρας δηλώνουν πως θα κινητοποιηθούν εναντίον της προαναφερόμενης ρύθμισης “που οδηγεί στον απόλυτο εξευτελισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” και συγκαλεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στα γραφεία του Π.Σ.Φ, ευρεία σύσκεψη με τα Περιφερειακά Τμήματα, τους Προέδρους των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και εκπροσώπους των φοιτητών για:

  • Να οργανωθούν κινητοποιήσεις και κοινή δράση με τους άλλους φορείς.
  • Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες νομικές διερευνήσεις και ενέργειες για την κατάπτωση της σχετικής ρύθμισης με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
  • Να ζητήσουν από όλα τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τις θέσεις του Π.Σ.Φ και των λοιπών φορέων.
  • Ζητούν συντονισμό με τους επαγγελματικούς φορείς και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ