Στον ΕΟΠΥΥ σήμερα το πρωί ο Βασίλης Κικίλιας

Συνάντηση που αναμένεται να δώσει το στίγμα για την μετεξέλιξη του οργανισμού πραγματοποιεί σήμερα ο νέο Υπουργός Υγείας.

Την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θέλει να διαπιστώσει ο Υπουργός Υγείας ο οποίος πραγματοποεί επίσκεψη εργασίας στην κεντρική υπηρεσία του οργανισμού, σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου και ώρα 10:00. Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας θα βρεθεί στον ΕΟΠΥΥ συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Παναγιώτη Πρεζεράκο και υπηρεσιακά στελέχη.

«Σκοπός της επίσκεψης είναι η καταγραφή της υφιστάμενης οικονομικής και οργανωτικής κατάστασης στον ΕΟΠΥΥ, με βασικό μέλημα την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, οι απαραίτητες διαδικασίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού, αλλά και η λήψη όλων των διαρθρωτικών μέτρων που θα επιτρέψουν στον ΕΟΠΥΥ να καταστεί βιώσιμος και να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα πολίτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι να ενισχυθεί ο στρατηγικό ρόλος του ΕΟΠΥΥ και να εκσυγχρονιστεί, με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παροχών, συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό«.

Επίσης σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του οργανισμού στη διαδικασία αξιολόγησης. Όπως έχει αναφέρει εξάλλου και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και να εφαρμοστεί σύστημα σάρωσης ορίζοντα με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα λειτουργήσει άμεσα στον ΕΟΠΥΥ υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνεται ΄ότι με βάση την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το σύνολο των δαπανών φτάνει στα 6,5 δισ. ευρώ και αν και δείχνει ελλειμματικός κατά 188 εκατ. ευρώ, έχει ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 232 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ