Στους λόγους που πρέπει να αποφεύγουμε τα περιττά κιλά προστέθηκε και ένας ακόμα πολύ σημαντικός!

Μια ανακάλυψη που συνδέει τους υπέρβαρους ανθρώπους με το άσθμα έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν λιπώδη ιστό στους πνεύμονες υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, γεγονός που κατά του ίδιους μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος που διατρέχουν αυτά τα άτομα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Περθ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Peter Noble, διεξήγαγαν λεπτομερή ανάλυση σχεδόν 1.400 αεραγωγών από τα πνευμονικά δείγματα των πτωματικών δοτών. Ο λιπώδης ιστός στα τοιχώματα των αεραγωγών ήταν ορατός αλλά περισσότερο κυρίαρχος στα άτομα με τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, εστίασε στην ανάλυση δειγμάτων από τους πνεύμονες 52 ατόμων που είχαν πεθάνει και εντόπισε αυξημένη ποσότητα λίπους, κατ’ αναλογία με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Εξ αυτών 15 δεν είχαν άσθμα, 21 είχαν αλλά είχαν πεθάνει από άλλα αίτια και 16 εξαιτίας του άσθματος.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη όσο αυξανόταν το λίπος τόσο άλλαζε η φυσιολογική δομή των αεραγωγών και προκαλούνταν φλεγμονή στους πνεύμονες, κάτι που αιτιολογεί τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

«Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει ήδη συνδεθεί με το άσθμα ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων του. Μελέτες έχουν δείξει ότι σχέση εξηγείται από την άμεση πίεση που ασκεί το πλεονάζον βάρος στους πνεύμονες ή από τη γενικευμένη αύξηση της φλεγμονής που δημιουργούν τα περιττά κιλά», λέει ο Δρ. Noble.

Σύμφωνα με τον ίδιο ενδεχομένως η μελέτη να αναδεικνύει και έναν άλλο μηχανισμό που παίζει ρόλο. «Παρατηρήσαμε ότι το πλεονάζον λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αεραγωγών, όπου καταλαμβάνει ζωτικό χώρο και φαίνεται να αυξάνει την πνευμονική φλεγμονή. Πιστεύουμε ότι αυτό προκαλεί πάχυνση των αεραγωγών περιορίζοντας την ροή του εισαγόμενου και εξερχόμενου αέρα και εν μέρει τουλάχιστον εξηγεί την αύξηση των ασθματικών συμπτωμάτων», σημειώνει.

Ο καθηγητής Thierry Troosters, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχολιάζοντας τη μελέτη τονίζει ότι «η παρατήρηση για τη σχέση σωματικού βάρους και αναπνευστικής νοσηρότητας είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί το άσθμα να γίνεται χειρότερο. Και αυτό υπερβαίνει την απλοϊκή εξήγηση ότι τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να αναπνέουν σωστότερα κατά την άθληση ή την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική αλλαγή στους αεραγωγούς που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ