Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται για έναν ακόμα σκληρό “γύρο” με την πανδημία, η οποία αυτή τη φορά έχει βάλει στο μάτι την Αττική, στην οποία κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Σε αντίθεση με το φθινόπωρο, σήμερα, το εθνικό σύστημα υγείας μπαίνει στη μάχη με αυξημένη πληρότητα σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο. Το «θετικό» είναι ότι το επίκεντρο μεταφέρθηκε σε μια περιοχή που το ΕΣΥ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και περισσότερες εφεδρείες: η Αττική διαθέτει τα περισσότερα και μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε σχέση με οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Μόνο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο είναι 38.
Πάνω από 100 εισαγωγές ημερησίως
Ηδη, στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου καταγράφεται συνεχής αύξηση στις νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19, οι οποίες πλέον ξεπερνούν τις 100 ημερησίως.
Από την περασμένη Πέμπτη η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19 του λεκανοπεδίου είχε φτάσει στο 80% και στις απλές κλίνες COVID ήταν στο 58%, έναντι 61% και 43% που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.
Στο σύνολο της επικράτειας η πληρότητα στις 667 ΜΕΘ COVID-19 ήταν την Πέμπτη στο 50%, έναντι 40% στο τέλος Ιανουαρίου. Συνολικά την Παρασκευή οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ήταν 1.900, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των νέων εισαγωγών κατά 30%.
Το δε ισοζύγιο μεταξύ των νέων εισαγωγών και των εξιτηρίων λόγω ίασης ασθενών με κοροναϊό έχει σημάνει συναγερμό. Την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 1.290 νέες νοσηλείες στο ΕΣΥ και εκδόθηκαν 784 εξιτήρια, όταν δύο εβδομάδες πριν (18 έως 24 Ιανουαρίου) οι νέες νοσηλείες ήταν 754 και τα εξιτήρια 750.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση από τα νοσοκομεία της Αττικής ενός τρίτου κύματος της πανδημίας περιέχει αρκετά στάδια : Από τη δέσμευση αυξημένου αριθμού κλινών του ΕΣΥ για την περίθαλψη ασθενών με COVID-19, την περαιτέρω αύξηση των κλινών που δεσμεύονται για COVID-19 και τη χρήση και του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.
Το μοντέλο Θεσσαλονίκης για την Αττική
Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών non COVID, – όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη – ώστε να αποδεσμευθούν περισσότερες υποδομές του ΕΣΥ και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών λοίμωξης από τον κοροναϊό.
Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούσαν την περασμένη Πέμπτη 225 κλίνες Εντατικής για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό, με ποσοστό κάλυψης τη συγκεκριμένη ημέρα 80%, και 199 κλίνες Εντατικής για τα non COVID περιστατικά (87% ποσοστό κάλυψης την Πέμπτη).
Ακόμα και χειρουργικές αίθουσες θα μετατραπούν σε ΜΕΘ
Σε αυτές τις κλίνες προστίθενται τις επόμενες ημέρες περίπου 80 κλίνες Εντατικής από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ηδη 30 κλίνες έχουν παραδοθεί στο ΚΑΤ και τίθενται σταδιακά σε λειτουργία καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες τεχνικές δοκιμές.
Επιπλέον, εφόσον χρειαστεί, θα αξιοποιηθούν μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες ανάνηψης και χειρουργικές αίθουσες για την ανάπτυξη κλινών Εντατικής, μια πρακτική που ωστόσο δέχεται κριτική από τους γιατρούς ως προς την καταλληλότητα των υποδομών.
Ηδη υπάρχει η πρόβλεψη για αναστολή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με την εξαίρεση των ογκολογικών περιστατικών.
Στο σχέδιο προβλέπεται και η αξιοποίηση ιδιωτικών μονάδων υγείας και για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Ηδη, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να μη χρειαστεί το υπουργείο να προχωρήσει σε «επίταξη», όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο κύμα.
Ανησυχία από τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων
Πάντως, οι εκπρόσωποι των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην Αττική, εστιάζοντας στις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και κυρίως προσωπικό στα νοσοκομεία. «Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας.
Το ίδιο κατάκοπο, γερασμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό εδώ και δέκα μήνες “ανακυκλώνεται” με αναγκαστικές μετακινήσεις από Κ.Υ. σε νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn-out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.