Συστάσεις σωστής διατροφής των μαθητών στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

Ξεκινά και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Με στόχο την καθιέρωση της σωστής διατροφής από τις μικρές ηλικίες για την έγκαιρη αποφυγή χρονίων παθήσεων, ξεκινά και φέτος, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα της ΕΕ για φρούτα, λαχανικά και γάλα στα σχολεία.

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε περίπου 150.000 μαθητές, διαπιστώθηκε ότι το 84,9% των μαθητών, τρώνε ένα γαλακτοκομικό προϊόν την ημέρα, ενώ το 81,5% των παιδιών τρώνε 2 ή 3 γαλακτοκομικά προϊόντα, καθημερινά.

Αντίστοιχα, ένα φρούτο τρώει το 84,5% των μαθητών, όμως δεύτερο φρούτο τρώει μόνο το 54,4% των μαθητών.

Όσο για τα λαχανικά, τα ποσοστά μειώνονται κατακόρυφα, με το 63,8% των μαθητών να τρώει μια μερίδα μόνο την ημέρα και μόλις το 27,2% να τρώει δυο ή περισσότερες μερίδες λαχανικών καθημερινά.

Τα ίδια ποσοστά, δείχνουν επίσης ότι 15,1% των μαθητών δεν τρώει κάν ένα φρούτο την ημέρα και το 36,2% των παιδιών δεν τρώει λαχανικά.

Στην σχετική έκθεση της Ε.Ε. για τη χώρα μας, διαπιστώνεται ότι τα παιδιά δεν περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τις πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων που είναι απαραίτητες.
Και για το λόγο αυτό, επισημαίνεται η ανάγκη για δράσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση 5% της κατανάλωσης 1-2 φρούτων την ημέρα και αύξηση 4% της κατανάλωσης λαχανικών μια φορά την ημέρα.
Αντίστοιχα, σε ότι αφορά το γάλα, συνιστάται αύξηση 5% της κατανάλωσης γάλακτος στο πρωινό.

Συνολικά για την εφαρμογή του προγράμματος που αφορά τα έτη 2017-2023, η χώρα μας θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 28,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν τα φρούτα και τα λαχανικά και τα 9 εκατ. ευρώ το γάλα.

Κάθε σχολική χρονιά διατίθενται στο πρόγραμμα, συνολικά 250 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για φέτος, έχουν δεσμευθεί 145 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατ. ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από τα ποσά αυτά, στη χώρα μας θα διατεθούν για φρούτα και λαχανικά πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ και για γάλα πάνω από 1,55 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα οι χώρες μπορούν να συμπληρώνουν την ενίσχυση της ΕΕ με εθνικά κονδύλια.

Η κατανομή των πιστώσεων ανά συμμετέχουσα χώρα έγινε στην Ε.Ε. τον περασμένο Μάρτιο.

Στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη δίαιτα με τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γεωργία και την καλή διατροφή.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018, πάνω από 20 εκατ. παιδιά ωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το 20% των παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την επανέναρξη του προγράμματος, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Είναι σημαντική η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία. Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, οι νεαροί μας πολίτες, αφενός, θα απολαμβάνουν ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα και, αφετέρου, θα μάθουν για τη διατροφή, τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και τη σκληρή δουλειά που αυτές συνεπάγονται».

Παρόλο που η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επέλεξαν να συμμετέχουν είτε στο σύνολο του προγράμματος είτε σε ένα μέρος του.

Τα κράτη μέλη αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίον θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, για παράδειγμα, τον τύπο προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά ή το θέμα των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν. Η επιλογή όμως των προϊόντων προς διανομή πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες υγείας, περιβάλλοντος, εποχικότητας, διαθεσιμότητας και ποικιλίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ