Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα τα επόμενα 10 χρόνια χάρη στην πρόοδο που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας , ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Οι Ugur Sahin και Ozlem Tureci, οι ιδρυτές των κορυφαίων κατασκευαστών εμβολίων κατά του κορωνοϊού BioNTech, δήλωσαν ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία mRNA κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν στην επιτάχυνση της έρευνας.
Οι καθηγητές παραδέχονται ότι διστάζουν να πουν ότι μπορούν να βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά είχαν σημαντικές «ανακαλύψεις».
Ενώ τα συμβατικά εμβόλια παράγονται χρησιμοποιώντας εξασθενημένες μορφές ιού, τα mRNA χρησιμοποιούν τον γενετικό του κώδικα για να ενεργοποιήσουν μια ανοσολογική απόκριση για να προετοιμάσουν το σώμα για τη νόσο.
Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση τα εμβόλια κατά του καρκίνου από πολλούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο, ο καθηγητής Sahin είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί «πριν από το 2030».
Επιπλέον μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι η δουλειά δεκαετιών τους στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου ήταν «ο ούριος άνεμος» για το εμβόλιο Covid, το οποίο ανατροφοδοτεί το έργο τους για τον καρκίνο. Και λέει: «Έχουμε μάθει πώς να κατασκευάζουμε καλύτερα και γρηγορότερα εμβόλια. Έχουμε μάθει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων πώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο mRNA».
Ο καθηγητής Tureci πρόσθεσε: «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο.
«Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές».
Τον Αύγουστο, η ανταγωνίστρια εταιρεία εμβολίων Moderna δήλωσε ότι μήνυσε την BioNTech και τον συνεργάτη της Pfizer, για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με το εμβόλιο Covid-19 της εταιρείας.
Ερωτηθείς για την υπόθεση, ο καθηγητής Sahin είπε: «Οι καινοτομίες μας είναι πρωτότυπες. Έχουμε ξοδέψει 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξη αυτού του είδους θεραπείας και φυσικά θα αγωνιστούμε για την πνευματική μας ιδιοκτησία».