Τα «γαλλικά» φιλιά μπορεί να προκαλέσουν γονόρροια

Η γονόρροια είναι ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αλλά παρά τις υποθέσεις ότι μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να κολλήσουμε και με το «γαλλικό» φιλί.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Sexually Transmitted Infections, το «βαθύ» φιλί (γνωστό και ως «γαλλικό» φιλί ή φιλί με τις γλώσσες) μπορεί να είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας διάδοσης της λοίμωξης μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων.

Η γονόρροια μπορεί να αναπτυχθεί στο ορθό, στον λαιμό ή στα μάτια και μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη στη θεραπεία, δεδομένου ότι ορισμένα στελέχη της είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Παραδοσιακά, οι επαγγελματίες υγείας ανέκαθεν συμβούλευαν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γονόρροιας μέσω της χρήσης προφυλακτικών, αλλά τα νέα ευρήματα από την ομάδα ερευνητών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας δείχνουν ότι αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι ανεπαρκής.

Για να αναλυθεί εάν η γονόρροια του λαιμού μπορεί να «περάσει» μέσα από τα «γαλλικά» φιλιά, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 3.091 άνδρες – κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους – για την περίοδο από το 2016 έως το 2017.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Eric Chow, από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, είπε ότι ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο μέσα το τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει α λα γαλλικά, είχαν κάνει σεξ ή είχαν κάνει και τα δύο με κάποιον.

Το 95% των ερωτηθέντων είχε ανταλλάξει «γαλλικά» φιλιά, το 70% είχε σύντροφο, με τον οποίο μόνο φιλιόταν και το 38% είχε επαφή με κάποιον αυστηρά για σεξ. Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε και τις τρεις κατηγορίες συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόλις το 1,4% είχε συντρόφους, με τους οποίους μόνο φιλιόταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όσοι είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους μόνο για φιλιά το τελευταίο τρίμηνο, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Η πιθανότητα γονόρροιας ήταν 81% μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους, με τους οποίους και φιλιούνταν και έκαναν σεξ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ