Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά ο ιός διασπείρεται ταχύτατα

7 νεκροί σε 24ώρες, 49 νεκροί συνολικά, 89 νέα κρούσματα, συν 20 σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιο, με συνολικό αριθμό τα 1314. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Σε ολική καραντίνα 5 Δήμοι της Καστοριάς. Και πλωτά νοσοκομεία για ενδεχόμενη διασπορά του ιού στα νησιά (video)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι  49, εντοπίστηκαν  89 νέα κρούσματα, συν 20 ακόμα τα οποία εντοπίστηκαν σε έλεγχο κρουαζιερόπλοιου, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 1314 συνολικά.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε πως επτά άτομα κατέληξαν από επιπλοκές του ιού σε 24 ώρες, με τους συνολικούς νεκρούς να ανέρχονται σε 49. «Οι θάνατοι αυξάνονται, όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά του εξωτερικού αλλά δείχνουν την επιθετικότητα του ιού, όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως 85 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μέση ηλικία τα 66 έτη. 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 57% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Όπως είπε ο καθηγητής, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 16783 εργαστηριακά τέστ.

Σχετικά με το θέμα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και το ερώτημα που τίθεται  αν θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, ο κ. Τσιόδρας μνημόνευσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ζήτησε εκ νέου εχθές από τους πολίτες να μην φορούν μάσκες, εκτός κι αν φροντίζουν ασθενείς.

Η χρήση των μασκών προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας  αναφέρθηκε σε έναν καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος σε χθεσινή του τοποθέτηση τόνισε ότι μέτρα σαν αυτά που παίρνει η Ελλάδα είναι τα καλύτερα δυνατά. «Δεν γνωρίζουμε κάτι καλύτερο μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι να είναι βραδύς ο ρυθμός αύξησης τς εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ώστε να αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό και να μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».

Νέες αυστηρές απαγορεύσεις για τον περιορισμό της διασποράς του ιού

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

«Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η κατάσταση είναι ρευστή, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, και είμαστε έτοιμοι για όλα τα μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Αυτό συνέβη και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που κλείνει για 14 ημέρες. Απαράδεκτη η εικόνα που είδαμε στις τράπεζες σήμερα», είπε.

Ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε  καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας στην Καστοριά, προσθέτοντας ότι για τις επόμενες 14 ημέρες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε δήμους.

Ειδικότερα, στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης, θα επιτρέπεται η μετακίνηση για τους εξής λόγους: κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η μετάβαση σε τελετή, η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση η για τις ανάγκες κατοικιδίων για 15 λεπτά.

Επίσης ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στο Ίλιον.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στα νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχει προβλεφθεί  και σχέδιο για πλωτά νοσοκομεία που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν σε μία τέτοια εξέλιξη.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ