Πόσα πουσάπς κάνεις… να σου πω την μελλοντική κατάσταση της καρδιάς σου

Όσα λιγότερα κάνει, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό JAMA Network Open, που διήρκεσε δέκα χρόνια, πήραν μέρος πάνω από 1100 πυροσβέστες, μέσης ηλικίας 39,6 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακού περιστατικού μέσα στην επόμενη δεκαετία ήταν 96% μικρότερος μεταξύ των ανδρών, που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 πουσάπς, σε σχέση με όσους δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από δέκα.

Για όσους έκαναν 11 ως 20 πουσάπς, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μικρότερος κατά 64%.

Ενώ όσοι μπορούσαν να κάνουν 21 έως 30, είχαν περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερα από δέκα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Justin Yang της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπαν ότι σε όλο το διάστημα, που κράτησε η μελέτη, υπήρξαν 37 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.ά.).

Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πουσάπς ήταν πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για τα μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη καλύτερος και από το τυπικό τεστ κοπώσεως.

«Η χρήση των πουσάπς μπορεί να αποτελέσει μια δωρεάν και απλή μέθοδο για να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα κάποιου και να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή πολλά τεστ διαφέρουν στα αποτελέσματά τους και είναι πολύ ακριβά και χρονοβόρα, ενώ τα πουσάπς μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα λεπτό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στο πρακτορείο Reuters.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ