Τα 210 εκατ. ευρώ φτάνει στη χώρα μας η αγορά των Συμπληρωμάτων Διατροφής, στην οποία κυκλοφορούν πάνω από 4.000 κωδικοί προϊόντων.
Πρόκειται για την 2η πιο αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο σύμφωνα με το Euromonitor.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ) κ. Γιώργος Κωτσιόπουλος, σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς στο συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, η αγορά μοιράζεται ανά είδος ως εξης: οι βιταμίνες (21%), άλλες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν συμπληρώματα για την υγεία του ουροποιητικού, του ήπατος κ.ά. (20%), οι πολυβιταμίνες (16%), τα ω-λιπαρά οξέα (14%), τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων, τα προβιοτικά (8%), τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (6%), τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (5%) και αυτά για την εμμηνόπαυση (1%).
Σε ότι αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τα συμπληρώματα, ο πρόεδρος του ΣΕΣΔΙ επισημαίνει ότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης αγοράς η οποία στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία αποτελεί και τη βάση της Ελληνικής Νομοθεσίας. Το πλαίσιο αυτό είναι αυστηρό και επιφυλάσσει πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον Νόμο. Όλες οι εταιρείες ετοιμάζουν και καταθέτουν φάκελο γνωστοποίησης στον ΕΟΦ που προϋποθέτει την συμμόρφωση με το σύνολο των κανόνων που αφορούν στην ασφάλεια, την ποιότητα, την αλήθεια αποτύπωσης της σύστασης στην ετικέτα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτής της κατηγορίας.
Τώρα σε ότι αφορά την ορθή χρήση τους από τον καταναλωτή, επισημαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούνται κυρίως από θρεπτικά συστατικά (συστατικά των τροφών) ή φυτά σε συμπυκνωμένη μορφή.
Ως εκ τούτου, έχουν συγκεκριμένη δοσολογία η οποία αναγράφεται πάντα πάνω στην ετικέτα του προϊόντος και μπορούν να ληφθούν από άτομα όλων των ηλικιών ανάλογα με την δράση τους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει πάντα υπόψη του ότι η λειτουργία ενός συμπληρώματος είναι παρόμοια με αυτή των τροφίμων και όχι των φαρμάκων.