Τα συμπτώματα που φανερώνουν κακή κυκλοφορία του αίματος

Αποχή από τη σωματική άσκηση ή παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης μπορεί να είναι οι αιτίες πίσω από τη μειωμένη παροχή αίματος στο δέρμα, στα άκρα ή στην καρδιά.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές όπως η θρόμβωση και οι δερματικές λοιμώξεις.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που υποδηλώνουν διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος και που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας:

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος είναι το συχνό μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Επειδή τα άνω και κάτω άκρα βρίσκονται μακριά από το «κέντρο ελέγχου» της κυκλοφορίας, την καρδιά, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν πρώτα από την κακή αιμάτωση.

Παγωμένα χέρια και πόδια

Όταν δεν φτάνει αρκετό αίμα στα άκρα εκδηλώνονται διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του δέρματος και των νευρικών απολήξεων, με αποτέλεσμα τα χέρια και τα πόδια να είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα.

Πρήξιμο στα πόδια

Η ελλιπής αιμάτωση οδηγεί συχνά σε κατακράτηση υγρών (οίδημα). Το σύμπτωμα αυτό είναι πιο συχνό στα πόδια και στους αστραγάλους. Το οίδημα αποτελεί ένδειξη και για την καρδιακή ανεπάρκεια, πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ή κενά μνήμης. Η μείωση της ροής του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο είναι συχνά αποτέλεσμα των συχνών μεταβολών στην αρτηριακή πίεση.

Πεπτικά προβλήματα

Και η πέψη είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει καλή κυκλοφορία του αίματος. Πεπτικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κακή αιμάτωση είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, οι κοιλιακές κράμπες και τα ίχνη αίματος στα κόπρανα.

Κόπωση

Η κυκλοφορία του αίματος επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση. Όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά σε όλο το σώμα η καρδιά κουράζεται περισσότερο, εντείνοντας περαιτέρω το αίσθημα της κόπωσης.

Πόνος και κράμπες

Εκτός από το μούδιασμα και την τοπική πτώση της θερμοκρασίας που αναφέρθηκαν προηγουμένως, δύο ακόμη συμπτώματα που πλήττουν τα άκρα λόγω της κακής κυκλοφορίας είναι ο πόνος και οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί.

Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Όταν δεν φτάνει αρκετό αίμα στους ιστούς του σώματος το δέρμα μπορεί να μοιάζει χλωμό, ενώ αν διαρρέει αίμα από τα μικρά τριχοειδή αγγεία το δέρμα γίνεται συνήθως μελανό. Ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι συχνά εμφανής στη μύτη, στα χείλη, στα αυτιά και στα άκρα.

Κιρσοί στα πόδια

Η κακή κυκλοφορία του αίματος κάνει επίσης πιο εμφανείς τις φλέβες των ποδιών. Οι κιρσοί συνοδεύονται από συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους στα πόδια, ο πόνος, η φαγούρα και το οίδημα.

Πηγή: Medical News Today

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ