Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για τα τατουάζ, αλλά μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει ένα «ηλεκτρονικό τατουάζ» που μπορεί πραγματικά να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας, καθώς μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση.
Το ηλεκτρονικό τατουάζ γραφενίου που δημιούργησαν οι ερευνητές απέχει πολύ από τις μάλλον ογκώδεις συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που έχουμε συνηθίσει.
Το δικό τους είναι φορετό, λεπτό, αυτοκόλλητο, ελαφρύ και μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση με ακρίβεια που ξεπερνά αυτή σχεδόν όλων των άλλων επιλογών που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά.
Επιπλέον, είναι σε θέση να μετρήσουν την αρτηριακή πίεση για περίπου 300 λεπτά, που είναι «δεκαπλάσια» από τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Nature Nanotechnology.
“Ο αισθητήρας για το τατουάζ είναι αβαρής και διακριτικός. Τον τοποθετείς δεν τον βλέπεις καν και δεν κινείται”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Roozbeh Jafari, από το Texas A&M University. «Χρειάζεστε τον αισθητήρα να μείνει στο ίδιο μέρος γιατί αν τύχει να τον μετακινήσετε, οι μετρήσεις θα είναι διαφορετικές».
Η συνεχής παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης σε μη κλινικό περιβάλλον είναι σημαντική σε ορισμένες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είπαν οι ερευνητές. Οι συνήθεις έλεγχοι της αρτηριακής πίεσης εξετάζουν μόνο την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν δείχνει ακριβώς “πώς λειτουργεί το σώμα μας”, εξήγησε ο Jafari.
«Εκτός από τη σημασία τους στην ιατρική διάγνωση, οι πλατφόρμες παρακολούθησης της ΑΠ μπορούν να προωθήσουν τη συσχέτιση της νόσου με την ατομική συμπεριφορά, τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, επιτρέποντας ενδεχομένως την ανάλυση των βασικών αιτιών, την πρόγνωση και την πρόληψη ασθενειών», έγραψαν οι ερευνητές.
Παρά τις προόδους στην τεχνολογία παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, οι τρέχουσες συσκευές BP εξακολουθούν να τείνουν να είναι «άβολες, ογκώδεις και ενοχλητικές». Επιπλέον, ακόμη και τα κορυφαία έξυπνα ρολόγια δεν είναι ακόμη «έτοιμα» για παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα ρολόγια συχνά γλιστρούσαν γύρω από τον καρπό, καθιστώντας δύσκολη τη συλλογή σωστών ενδείξεων. Είναι επίσης πιο δύσκολο για μετρήσεις που βασίζονται σε LED για όσους έχουν μεγαλύτερους καρπούς ή πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.
Τα e- tattoo με γραφένιο μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν χωρίς εμπόδια, για παράδειγμα σε περιόδους στρες ή ακόμα και κατά τον ύπνο. Αυτό μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία κάποιου χωρίς να χρειάζεται να είναι συνδεδεμένος με μηχανές.
«Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ψηφιακού δίδυμου για να μοντελοποιήσει το ανθρώπινο σώμα, να προβλέψει και να δείξει πώς μπορεί να αντιδράσει και να ανταποκριθεί στις θεραπείες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Deji Akinwande, από το UT Austin.