Στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, που έλαβε χώρα χθες, έδωσαν το “παρών” τα μέλη της ΠΕΦ, ο Υπουργός Υγείας και εκπρόσωποι όλων των φορέων του κλάδου.
Στην κατάμεστη αίθουσα οι χαιρετισμοί και οι εναγκαλισμοί έδωσαν τη θέση τους στις ομιλίες με πρώτη αυτή του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων.
Ο ίδιος ανέδειξε τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον κλάδο. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, καθώς και η θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικότερων σκευασμάτων.
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της διατήρησης κινήτρων μέσω του επενδυτικού clawback, της προώθησης της καινοτομίας μέσω στοχευμένης χρηματοδότησης, καθώς και της καθιέρωσης ενός δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Το επενδυτικό clawback είναι ένας μηχανισμός που εφαρμόζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες, επιβάλλοντας επιστροφές στο κράτος λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ή άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες, έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των υποχρεώσεών τους. Έτσι, αντί να επιστρέφουν εξ ολοκλήρου τα ποσά που επιβάλλει το clawback, μειώνουν την οφειλή τους ανάλογα με το ύψος των επενδύσεών τους.
«Απαιτούμε κίνητρα για όλους, επενδύσεις για όλους και, κυρίως, να δίνεται προτεραιότητα στις ανάγκες των ασθενών» δήλωσε ο κ. Τρύφων.
Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παραμένει δυναμικά παρούσα, με τα κεφάλαιά της να επενδύονται στη χώρα. «Τα τελευταία έξι χρόνια είμαστε ο κλάδος με τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ενώ η προστιθέμενη αξία που δημιουργούμε διαχέεται και στις περιφερειακές περιοχές, αποτελώντας βασικό στοιχείο του νέου παραγωγικού μοντέλου» πρόσθεσε. Στη χώρα λειτουργούν 10 νέα εργοστάσια με 60 νέες παραγωγικές γραμμές, που εξελίσσονται σε κόμβους και προσφέρουν 12.000 υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας με πολύ καλή προοπτική για τις νέες και τους νέους που εργάζονται εκεί.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επανέλαβε το αίτημα για μια τριετή συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σαφείς κανόνες και ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις. «Εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε», υπογράμμισε και κατέληξε, λέγοντας πως: «Η ΠΕΦ ενισχύει την εθνική οικονομία και καλύπτει τις ανάγκες για φάρμακο σε 8,5 εκατομμύρια πολίτες».