Τρώτε σωστά για να προστατεύσετε την όρασή σας.
Αυτή είναι η συμβουλή του Ιδρύματος Ερευνών για το Γλαύκωμα (Glaucoma Research Foundation).
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν προοδευτική απώλεια όρασης μέσω βλάβης στο οπτικό νεύρο. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης.
Όπως και με άλλα θέματα υγείας, η καλή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα μάτια σας , σημειώνει το Glaucoma Research Foundation.
Μια μελέτη στο British Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 74% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν.
- ψάρια, ιδιαίτερα σολομό, τόνο, σαρδέλες και ιππόγλωσσα, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την οφθαλμική πίεση που σχετίζεται με το γλαύκωμα.
- σοκολάτα, μπανάνες, αβοκάντο, σπόρους κολοκύθας και μαύρα φασόλια.
Τα άτομα που ζουν ήδη με γλαύκωμα θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, τα προβλήματα αρτηριακής πίεσης και τον διαβήτη. Μια δίαιτα που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα βοηθά στη μείωση του κινδύνου γλαυκώματος, σύμφωνα με το Glaucoma Research Foundation.