Θύελλα αντιδράσεων για τον ένοπλο αστυνομικό στο Θριάσιο νοσοκομείο

Την αντίδραση των ιατρικών οργανώσεων προκάλεσε η αυθαιρεσία του αστυνομικού που εμφανίστηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο ένοπλος και απείλησε με σύλληψη την διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου όταν αυτή του έκανε συστάσεις.

Η ΟΕΝΓΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι «Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στη συνάδελφο ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερεύουσα συνάδελφος ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006) προβλέπει , οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες). Είναι άλλωστε νωπό το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.

Σε μία προσπάθεια επίδειξη πυγμής και εκφοβισμού ο αστυνομικός της είπε: “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”, “δώσε μου τα στοιχεία σου”.

Όταν εκείνη αρνήθηκε, κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε χρόνο dt εισέβαλλαν στην Ψυχιατρική Κλινική 5 ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τη συνάδελφο, την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της) για “απείθεια κατά της αρχής” αφού δεν έδωσε τα στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν “περάστε της χειροπέδες τώρα” !!!

Μετά την επιμονή της συναδέλφου και την παρέμβαση της διοίκησης του “Θριάσιου” νοσοκομείου, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο».

Η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδίκασε το απαράδεκτο συμβάν αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ και γιατρού της ψυχιατρικής κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Σημείωσε ότι «το Σάββατο 17 Αυγούστου, η εφημερεύουσα συνάδελφος ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς το αυτονόητο νομικά και επιστημονικά. Να μην οπλοφορεί μέσα στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό αφενός εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και αφετέρου πριν μόλις 4 μήνες σε άλλο νοσοκομείο της χώρας νεαρός ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε».

Στη συνέχεια περιέγραψε το περιστατικό και τόνισε πως αφού έγιναν όλα αυτά, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής αντί να απολογηθεί για την απαράδεκτη συμπεριφορά μία μικρής ομάδας αστυνομικών (το λιγότερο δηλαδή που θα μπορούσε να κάνει) δημοσίευσε μία κατάπτυστη ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ:
Χαρακτηρίζει το να μην οπλοφορεί κάποιος σε ψυχιατρική κλινική ως «προοδευτική ευαισθησία»!
Θεωρεί πως μπορεί ο κάθε αστυνομικός να ζητάει στοιχεία από εφημερεύοντα γιατρό όποτε και επειδή αυτός το θέλει!
Κατηγορεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς συλλήβδην ως «φακελάκηδες»!
Αποκαλεί ψυχικά ασθενείς τα μέλη της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

Αυτά έγραψαν και είπαν η διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής οι οποίοι αφού «πάταξαν» την εγκληματικότητα σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή, αφού πάταξαν τους βαρόνους της νύχτας και των συνοδών δραστηριοτήτων σε όλη την Δυτική Αττική, αποφάσισαν πως σειρά έχει το Θριάσιο νοσοκομείο»!

Η ΕΙΝΑΠ κάλεσε τους γιατρούς να καταγγέλλουν άμεσα επεισόδια αυταρχισμού προσθέτοντας πως η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων να τρομοκρατήσουν γιατρούς δεν είναι μεμονωμένο συμβάν και απορρέει από την συνολική διαπαιδαγώγηση που έχουν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

«Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Είναι ανάγκη να σκεφτούμε όλοι ότι, όπως οι μαχόμενοι γιατροί παλεύουν για τη δωρεάν υγεία όλων και έχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και στο φακελάκι, το ίδιο και κάθε κλαδικό συνδικαλιστικό όργανο, και των αστυνομικών φυσικά, να ανοίξει φανερό μέτωπο ενάντια στην διαφθορά και σε φαινόμενα αυθαιρεσίας που δυστυχώς «ενδημούν» και στο χώρο της αστυνομίας», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.

Σωματείο «Αττικόν»

Στα παραπάνω στοιχεία που παραθέτουν οι ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, το σωματείο εργαζομένων του Αττικού νοσοκομείου, καταδίκασε απερίφραστα το συγκεκριμένο γεγονός και προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν έχουν θέση στα νοσοκομεία. Δήλωσε ταυτόχρονα, ότι «δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ασθενών μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας απέναντι σε όποιον το τσαλαπατά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ