Θυροειδής – Τα συμπτώματα που «κρύβουν» πρόβλημα στη λειτουργία του

Εάν νιώθετε αδυναμία, δεν έχετε καλή διάθεση ή έχετε ταχυκαρδίες, έχετε βάλει τελευταία μερικά κιλά χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, υπάρχει πιθανότητα να πάσχεται από δυσλειτουργία του θυρεοειδή σας.

Τι είναι όμως ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει το σχήμα πεταλούδας.

Παράγει ορμόνες (T3, T4 και καλσιτονίνη) που ελέγχουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού: από το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά έως το πόσο γρήγορα ή αργά μεταβολίζονται οι θερμίδες που λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Η δυσλειτουργία του μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 35 ετών, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση νοσημάτων του συγκεκριμένου αδένα.

Στις παθήσεις του θυρεοειδούς περιλαμβάνονται ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, που είναι οι πιο κοινές, οι θυρεοειδίτιδες, οι όζοι και η βρογχοκήλη.

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, την κλινική εξέταση, αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ σπανιότερα απαιτείται η λήψη δείγματος ιστού για βιοψία.

Η θεραπεία εξαρτάται από το νόσημα και τις περισσότερες φορές περιορίζεται στη λήψη φαρμάκων. Δεν αποκλείεται όμως να συστηθεί χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί ή όταν υπάρχουν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που υποφέρουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν καν.

Επειδή οι ορμόνες που παράγει επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος, από τον εγκέφαλο μέχρι το παχύ έντερο, η διάγνωση αποτελεί πρόκληση, οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να τους υποψιάσουν ώστε να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ενδοκρινολόγου.

Τέτοια συμπτώματα είναι:

Κόπωση: Παρότι η έλλειψη ενέργειας και το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, σχετίζεται στενά με τον υποθυρεοειδισμό. Πρόκειται για το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής, με τους ασθενείς να παραπονούνται ότι το πρωί ξυπνούν κουρασμένοι.

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού: Η ταχυκαρδία, το αίσθημα παλμών, τα φτερουγίσματα της καρδιάς και η αίσθηση απώλειας χτύπου ενδεχομένως να μην οφείλονται σε καρδιακή πάθηση, αλλά στις πολλές ορμόνες που κατακλύζουν τον οργανισμό, εξαιτίας της υπερδραστηριότητας του θυρεοειδή.

Κακή διάθεση: Η μελαγχολία ή η κατάθλιψη ενδεχομένως να είναι άλλη μία ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδή.

Άγχος: Το άγχος και η νευρικότητα συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό.

Έλλειψη συγκέντρωσης ή σύγχυση: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη συγκέντρωση, ενώ ο υποθυρεοειδισμός σύγχυση.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η υποτονική ή η παντελής έλλειψη επιθυμίας για σεξ αποτελεί ακόμα μία παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού.

Διαταραχές περιόδου: Ο παρατεταμένος χρόνος περιόδου μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.

Υπογονιμότητα: Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες σύλληψης ίσως να κρύβουν διαταραχές του θυρεοειδή, καθώς και οι δύο συχνότερες παθήσεις που προκαλούνται από τη μη φυσιολογική λειτουργία του αδένα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας, αλλά και σε επιπλοκές της κύησης.

Αλλαγές στην όρεξη: Διαφορές στη συνήθη όρεξη του ανθρώπου να προσλάβει θερμίδες, είτε πρόκειται για ανορεξία είτε για αύξηση της όρεξης, μπορεί να είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού, αντιστοίχως.

Αύξηση/μείωση του σωματικού βάρους: Αλλαγές στο βάρος μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς ο υποθυρεοειδισμός δύναται να προκαλέσει αύξηση, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός απώλεια βάρους.

Εντερικές διαταραχές: Η μειωμένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδή υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει επιβράδυνση της χώνευσης και δυσκοιλιότητα, ενώ η υπερδραστηριότητά του μπορεί να επιφέρει αντίθετες επιπτώσεις, δηλαδή να προκαλεί συχνά επεισόδια διάρροιας.

Υπέρταση: Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός ενοχοποιούνται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ