Τι είναι αυτό που δίνει χρόνια ζωής στους ηλικιωμένους

Πολλοί ηλικιωμένοι, όταν βγαίνουν στη σύνταξη, μπαίνουν στο περιθώριο και τους πιάνει μαρασμός. Νέα έρευνα έδειξε τι πρέπει να κάνουν, ώστε να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να απολαύσουν πολλά χρόνια ζωής.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan, στην οποία συμμετείχαν 6.985 ηλικιωμένοι, έδειξε ότι το να έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους, όπως να βοηθάνε στο μεγάλωμα των εγγονιών τους ή να ασχολούνται με τον εθελοντισμό, τους χαρίζει μακροζωία.

Ειδικότερα παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νόσων και ασθενειών του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το JAMA Network Open.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάποιο κίνητρο, ιδίως αν μένουν μόνοι, τείνουν να ζουν σε λιγότερο υγιεινές συνθήκες και να έχουν κατάθλιψη.

Η καθηγήτρια Celeste Leigh Pearce από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan δήλωσε: «Υπήρξε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του να έχουν έναν σκοπό στη ζωή και των θανάτων, που αποδίδονται στην καρδιά και στο κυκλοφορικό. Η συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του σκοπού ζωής ήταν εμφανής μόνο για ασθένειες της καρδιάς, του αίματος και των ασθενειών του πεπτικού συστήματος».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες, που αισθάνονταν λιγότερο ότι έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στην πορεία της έρευνας, συγκριτικά με εκείνους που θεωρούσαν ότι η ζωή τους έχει ένα νόημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους ο σκοπός της ζωής μπορεί να παρατείνει τη διάρκειά της. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχυρότερη αίσθηση ευεξίας, συνδυαστικά με την αίσθηση του σκοπού, μειώνει την ενεργοποίηση των γονιδίων που δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ