Τι είναι η πυελονεφρίτιδα – Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισής της

Οι νεφροί αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον προστάτη.

Οι νεφροί βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης πίσω και κάτω από το διάφραγμα. Οι κύριες λειτουργίες των νεφρών περιλαμβάνουν το καθαρισμό των «απορρημμάτων» από το σώμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης ηλεκτρολυτών στο σώμα και τη συμβολή στην παραγωγή νέων κυττάρων του αίματος.

Τα ούρα αποστραγγίζονται από το κάθε νεφρό προς τον ουρητήρα, ο οποίος είναι ένας λεπτός σωλήνας που συνδέει τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα, τότε, διοχετεύονται από την ουροδόχο κύστη μέσω ενός άλλου σωλήνα, της ουρήθρας, και εξέρχονται από το σώμα.

Οι λοιμώξεις στους νεφρούς ανήκουν στην οικογένεια των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Σε γενικές γραμμές, η μόλυνση της ουρήθρας, της κύστης και του προστάτη είναι γνωστά ως λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η λοίμωξη που περιλαμβάνει τη συμμετοχή των νεφρών, τότε αποκαλείται λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η πυελονεφρίτιδα είναι επίσης μία μόλυνση των νεφρών που διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.

Η οξεία πυελονεφρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και σε ποσοστό περίπου 80% οφείλεται σε μόλυνση από κολοβακτηρίδιο (E.Coli). Η μόλυνση είναι συνήθως ανιούσα, δηλαδή τα μικρόβια «ανεβαίνουν» από την ουροδόχο κύστη. Υπάρχει όμως και η αιματογενής μόλυνση όπου συνήθως το μικρόβιο είναι ο σταφυλόκοκκος και πολλές φορές σχηματίζονται και αποστήματα νεφρού.

Συμπτώματα

  • Ξαφνικός πυρετός
  • Ρίγη
  • Πόνος στην περιοχή του νεφρού
  • Δυσουρία, συχνουρία, τσούξιμο

Πως γίνεται η διάγνωση

Μία γενική εξέταση αίματος δείχνει σχεδόν πάντα αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και η γενική ούρων συνήθως δείχνει πυοσφαίρια. Για να αποκλειστεί η πιθανότητα απόφραξης του νεφρού, μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση της πυελονεφρίτιδας

Εάν ο ασθενής είναι αφυδατωμένος ή σε βαριά γενική κατάσταση μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο. Εάν όμως είναι σε κατάσταση να λάβει αγωγή από το στόμα τότε συνήθως χορηγείται ειδική αντιβίωση για τουλάχιστον 10 μέρες.

Χρόνια Πυελονεφρίτιδα

Όταν οι μολύνσεις του νεφρού υποτροπιάζουν αυτό οδηγεί σε δημιουργία ουλών στο νεφρό και στην ατροφία του. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς οι οποίοι έχουν απόφραξη λόγω λιθίασης, σακχαρώδη διαβήτη ή νεφροπάθεια από υπερβολική χρήση αναλγητικών. Μια ειδική μορφή χρόνιας πυελονεφρίτιδας απαντάται επίσης σε παιδιά με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Η θεραπεία της χρόνιας πυελονεφρίτιδας είναι πολύ πιο σύνθετη και περιλαμβάνει άρση των επιβαρυντικών παραγόντων κυρίως της απόφραξης (αφαίρεση λίθων) ή της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης σε παιδιά.

Στη συνέχεια συνήθως χρειάζεται μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών. Δυστυχώς αν προκληθεί νεφρική ανεπάρκεια αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Κάποιες φορές χρειάζεται να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα μικρό ατροφικό νεφρό που προκαλεί υπέρταση ή ένα κατεστραμμένο νεφρό με πύον και πέτρες.

Στη χρόνια πυελονεφρίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια, αλλά πιο μακράς χρονικής διαρκείας.

Πηγή: http://www.emedicinehealth.com

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ