Τι κάνουν τα μωρά, που δείχνει πώς θα μιλάνε στη συνέχεια

Πολλοί γονείς αγωνιούν για το πότε θα μιλήσει το παιδί τους και πώς θα είναι η ομιλία του. Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια συμπεριφορά των μωρών το «μαρτυράει».

Έτσι, οι κραυγούλες που βγάζουν τα μωρά, ενώ έχουν βλεμματική επαφή με τον άνθρωπο που τα φροντίζει, στην ηλικία του ενός έτους, είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το πόσα λόγια θα χρησιμοποιήσουν στην ηλικία των δύο ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη των Πανεπιστημίων του Sheffield, του York, του Liverpool και του Warwick.

Η έρευνα εξέτασε, επίσης, τον τρόπο, με τον οποίο οι φροντιστές ανταποκρίνονται σε αυτές τις φωνούλες, στις χειρονομίες και στα βλέμματα, με τους επιστήμονες να εξετάζουν ποιος συνδυασμός ενεργειών προβλέπει καλύτερα την γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Διαπιστώθηκε ότι μικρές κινήσεις, όπως το να ανταποκρίνονται στα μωρά, όταν εκείνα τους κοιτάζουν στα μάτια και προσπαθούν να επικοινωνήσουν, φαίνεται πως έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γλωσσική ανάπτυξη.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στους 19 μήνες τα παιδιά χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο περίπου 100 λέξεις. Εκείνα, που βίωσαν τη διάδραση με τους φροντιστές τους σε μικρότερη ηλικία, χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο περίπου 30 επιπλέον λέξεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ