Τι να κάνετε για τις τρίχες που «μεγαλώνουν» μέσα στο δέρμα σας

Η τρίχα που μεγαλώνει μέσα στο δέρμα προκαλεί ερεθισμό, δημιουργώντας σπυράκι ή εξόγκωμα. Μερικές φορές μία τρίχα που γυρνάει προς τα μέσα μπορεί να κάνει πληγή.

Οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά προκαλούν επίσης φαγούρα και πόνο, ειδικά αν είναι πολλές μαζεμένες σε ένα σημείο. Μερικές από αυτές δημιουργούν και πύον.

Στους άνδρες, οι τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα συχνά εμφανίζονται σαν ένας σωρός από μικρά εξογκώματα στο πηγούνι, τα μάγουλα, ή τον λαιμό.

Στις γυναίκες, οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια, καθώς και στην ηβική περιοχή και τις μασχάλες.

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη πρόληψη είναι να αφήνετε τις τρίχες να μεγαλώνουν περισσότερο και να μην ξυρίζεστε πολύ συχνά.

Οι μεγαλύτερες τρίχες δεν είναι τόσο “σκληρές” στις άκρες τους και έχουν μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο δέρμα.

Για τους άνδρες που πρέπει να είναι καθημερινά «φρεσκοξυρισμένοι» είναι καλύτερο να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν συνέχεια ξυράφι, αλλά να επιλέγουν κάποια καλή μηχανή ξυρίσματος.

Συνήθως μια τρίχα που γυρίζει προς τα μέσα θα υποχωρήσει από μόνη της. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα αρχίσει να μεγαλώνει πολύ και μπορεί να μολυνθεί και να αφήσει ουλή, ειδικά αν την ξύνετε ή την τραβάτε.

Εάν υπάρξει μόλυνση, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα σας με μια αποστειρωμένη βελόνα ή νυστέρι για να απελευθερώσει την τρίχα. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως:

  • Στεροειδές φάρμακο για επάλειψη στο δέρμα σας, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και ο ερεθισμός
  • Ρετινοειδή (Retin Α) αλοιφή για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να μειώσετε τις αλλαγές στην χρωστική του δέρματος που μπορεί να προκύψουν από την ανώμαλη ανάπτυξη τριχών
  • Αντιβιοτικό από το στόμα ή και επάλειψης στο δέρμα για τη θεραπεία της λοίμωξης από την τρίχα που μεγαλώνει εσωτερικά
Από το newsroom του Healthmag.gr
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ