Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών Κινδύνων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.
Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου, δομημένη σε τέσσερις φάσεις:
1. Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις: Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μετρήσεις σακχάρου και λιποπρωτεϊνών, παρέχοντας βασικά δεδομένα για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Όλοι οι πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, θα λάβουν παραπεμπτικό για τις δωρεάν εξετάσεις με sms στο κινητό τους.
2. Ιατρική αξιολόγηση από προσωπικό ιατρό: Η εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου γίνεται δωρεάν από προσωπικό ιατρό (γενικό ιατρό, παθολόγο, καρδιολόγο κλπ) βάσει συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτης ή προδιαβήτης, κάπνισμα, τιμές χοληστερόλης με τη χρήση τεκμηριωμένου risk score. Όσοι πολίτες πραγματοποιήσουν τον βιοχημικό έλεγχο της πρώτης φάσης, θα λάβουν παραπεμπτικό για ιατρική αξιολόγηση με sms στο κινητό τους.
3. Εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος: Οι εξεταζόμενοι που βάσει των εξετάσεων και την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου κατατάσσονται ως πολύ υψηλού κινδύνου παραπέμπονται για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο και υποβάλλονται σε υπερηχοκαρδιογραφική εξέταση, καρδιολογική εκτίμηση και έλεγχο για συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Και σε αυτή τη φάση το παραπεμπτικό θα το λάβουν οι δικαιούχοι με sms στο κινητό τους. Ο καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να γίνει σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας σε όλη τη χώρα.
4. Δοκιμασία ισχαιμίας: Σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ύποπτα ευρήματα, οι πολίτες παραπέμπονται για δωρεάν δοκιμασία ισχαιμίας για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό στεφανιαίας νόσου και εφόσον απαιτηθεί στη συνέχεια για στεφανιογραφία. Ο έλεγχος ισχαιμίας θα πραγματοποιείται στις Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές και σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας σε όλη τη χώρα.
Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
- A’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (τηλ. επικοινωνίας: 213 2088027)
- Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (τηλ. επικοινωνίας: 210 5832355)
- Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (τηλ. επικοινωνίας: 210 7763734.