Με δεδομένο ότι η διατροφή μας πρέπει να αλλάξει… χθες, οι ερευνητές προτείνουν να τρώμε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια και να περιορίσουμε στο μισό το κρέας – ιδίως το κόκκινο – και τη ζάχαρη.
Όπως εξήγησαν, η διατροφή αυτή μπορεί ταυτόχρονα να σώσει ζωές (περίπου 11 εκατομμύρια κάθε χρόνο), μειώνοντας τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει τον μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου δέκα δισεκατομμύρια το 2050), χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη από άποψη πόρων και ρύπανσης, όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως εξαιτίας της μαζικής κρεατοφαγίας.
Για να γίνει αυτό σε διεθνή βάση, πρέπει πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πειστούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, να περιορίσουν δραστικά το φαγητό, που πετάνε στα σκουπίδια, χωρίς να το φάνε και, γενικότερα, να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα.
«Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους από ό,τι από κοινού το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.
Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών, κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
Πιο αναλυτικά, ιδανική – για τη λήψη 2.500 θερμίδων τη μέρα – θεωρείται η καθημερινή διατροφή με: 300 γραμμάρια λαχανικά, 200 γραμμάρια φρούτα, 250 γραμμάρια γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα), 232 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι κ.ά.), 75 γραμμάρια όσπρια, 50 γραμμάρια πατάτες, 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, 28 γραμμάρια ψάρια, 29 γραμμάρια κοτόπουλο, 7 γραμμάρια χοιρινό, 7 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί και 13 γραμμάρια αυγά. Επίσης 31 γραμμάρια ζάχαρη και περίπου 50 γραμμάρια ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τους Ανατολικοασιάτες να κάνουν το ίδιο με τα ψάρια.
Η προτεινόμενη διατροφή «πλανητικής υγείας» θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες (καρκίνους, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κ.ά.), αλλά επίσης για να μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5% ως 18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών, που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού.