Την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην εγκυμοσύνη διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενέχει και μια μέχρι σήμερα άγνωστη επίπτωση.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα ο κλιματικός αυτός παράγοντας αυξάνει τη συχνότητα των πρόωρων τοκετών έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον ‘Αλαν Μπαρέκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία για 56 εκατομμύρια τοκετούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παγκόσμιο πρόβλημα και κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών ο πρόωρος τοκετός

Εκτιμήθηκε ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επίσπευση των τοκετών είναι έξι μέρες, ενώ μπορεί να φθάσει και τις δύο εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, 25.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας μετά το 1969.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο στην Αμερική χάνονται περισσότερες από 150.000 μέρες κύησης, λόγω της κλιματικής αλλαγής που «σπρώχνει» τους τοκετούς πιο μπροστά. Μάλιστα, θεωρούν πιθανό ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 400.000 χαμένες μέρες εγκυμοσύνης ετησίως έως το 2100.

Ο πρόωρος τοκετός, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία του παιδιού.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ