Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων

Οι μηδενικές διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική και η έκρηξη των κρουσμάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άμεση εισήγηση σχετικά με την άρση μέτρων.

Αν και χθες από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού υπήρξε έντονη φιλολογία περί διαμόρφωσης ενός οδηγού σταδιακού ανοίγματος των κοινωνικών δραστηριοτήτων μετά από επικείμενη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τελικά η όλη διαδικασία μεταφέρεται στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων .

Να σημειωθεί, ότι χθες ήταν μία από τις πλέον δύσκολες μέρες στο μέτωπο της επιδημίας για την Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν 1.533 κρούσματα σε σύνολο μόλις 12.459 τεστ. Την ίδια στιγμή, είχαμε ρεκόρ διασωληνομένων και θανάτων για το 2021 και παράλληλα μηδενικές διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική.

Η ανησυχία από την πλευρά των μελών της Επιτροπής δεν είναι μόνο τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά και η εκτίμηση ότι το διήμερο που έρχεται θα έχουμε δραματικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων και διασωληνώσεων. Κατανοεί κανείς την αντίφαση να δίνεται η Κυβερνητική εντολή για άνοιγμα πχ του λιανεμπορίου ή των σχολείων και την ίδια ώρα να καταγράφονται πάνω από 3000 κρούσματα και 620 διασωληνώσεις!

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι την προηγούμενη φορά που οι διασωληνώσεις είχαν βρεθεί στα σημερινά επίπεδα ήταν στις 26/11/2020 ήτοι δύο εβδομάδες μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα. Τώρα φτάσαμε σε αυτά τα επίπεδα και το νέο ρεκόρ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Η ανησυχία είναι έντονη και φυσικά αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις υγειονομικές αρχές και την Κυβέρνηση.

Με βάση και τα τελευταία δεδομένα, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν άμεσα, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας είναι πάνω από 2000, άρα τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 25.000 με τα μισά και πλέον αυτών στην Αττική. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά ξεπερνούν τις 450, ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι 540 και η θετικότητα είναι περίπου 6%!

Είναι λογικό σε αυτή την κατάσταση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να μη θέλει να επωμιστεί το βάρος των λανθασμένων επιλογών που θα επιτρέψουν την αύξηση της κινητικότητας, την περαιτέρω αναζωπύρωση των εστιών της επιδημίας και φυσικά την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Όσον αφορά στο δεύτερο, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ακόμη και η επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα, δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι γεγονός ότι ο τομέας της ιδιωτικής υγείας αποτελεί το περίπου 30% του συνόλου του τομέα υγείας στην Ελλάδα, παρέχοντας σε μεγάλο βαθμό υπηρεσίες όπου το ΕΣΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Ήδη στις 1400 συνολικές κλίνες ΜΕΘ που σημειώνεται ότι διαθέτει το ΕΣΥ, περί το 12% είναι οι ιδιωτικές.

Δυστυχώς, την Παρασκευή όταν η Επιτροπή συνεδριάσει, οι εισηγήσεις της αναναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που θα ήθελε η Κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στο άνοιγμα της κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ