Το ανώτατο βραβείο για το Πολλαπλό Μυέλωμα στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο Α. Δημόπουλο

Την ανώτατη διάκριση του Παγκόσμιου Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation), το διεθνές βραβείο «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award», έλαβε χθες Τρίτη 11/6/2019, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος Α. Δημόπουλος

Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης των μελών της Παγκόσμιας Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, που γίνεται παραδοσιακά δυο μέρες πριν την έναρξη του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Το «Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award» απονέμεται κάθε χρόνο από το 2003 σε εξαιρετικούς ερευνητές/ιατρούς σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα του Πολλαπλού Μυελώματος. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον πρώτο βραβευθέντα, τον Αμερικανό Καθηγητή Robert A. Kyle, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος, Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπισή του με οκτώ εγκρίσεις νέων φαρμάκων, οι πέντε την τελευταία διετία. Αυτή η επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου έχει οδηγήσει σε μακρές επιβιώσεις και σε πολλούς ασθενείς η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι από τους σημαντικότερους γιατρούς-μελετητές που με τις δράσεις του έχει οδηγήσει στην καθιέρωση πολλών φαρμάκων για το πολλαπλούν μυέλωμα. Από την εποχή που ήταν νέος ιατρός στο Χιούστον του Τέξας και μελέτησε το ρόλο της LDH σαν δείκτη επιβίωσης για τους ασθενείς (η LDH αποτελεί τώρα τμήμα της σταδιοποίησης της νόσου) και τη συμβολή του στην ανάδειξη της μαγνητικής τομογραφίας σαν όπλο στη διάγνωση της έκτασης του νοσήματος μέχρι την εποχή που επέστρεψε στην Ελλάδα και από τη χώρα μας πρωτοστάτησε στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν σε έγκριση των περισσοτέρων νέων φαρμάκων και συνδυασμών τους για τη θεραπεία του μυελώματος, όπως τη λεναλιδομίδη, την πομαλιδομίδη, την ελοτουζουμάβη, την καρφιλζομίδη και τη δαρατουμουμάβη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ