Άρθρο από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.
«Χιούμορ είναι ο υγιής τρόπος να νιώσεις μια απόσταση ανάμεσα στον εαυτό σου και το πρόβλημα, να σταθείς απ´έξω και να κοιτάξεις προοπτικά το πρόβλημα σου».
– Rollo May, Αμερικανός Ψυχολόγος
Το χιούμορ είναι ένας από τους μηχανισμούς άμυνας (defense mechanisms) του ανθρώπου και αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό ο Sigmud Freud. Σύμφωνα με την θεωρία του, το χιούμορ είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες ή αγχογόνες καταστάσεις για εκείνον που θα τον φορτίσουν συναισθηματικά μιας και το γέλιο αποφορτίζει.
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το χιούμορ, δίνει μία αστεία διάσταση σε μία δυσφορική ή τραυματική κατάσταση για αυτόν, προστατεύοντας τον εαυτό του από το άγχος, τη στεναχώρια και το πόνο. Αντί να εκτονώσει άμεσα το θυμό, τη θλίψη ή την απογοήτευση του, προτιμά τα χιουμοριστικά αστεία.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα μηχανισμό που επιτρέπει στον άνθρωπο να διαχειριστεί τα δύσκολα κομμάτια του και δύσκολες καταστάσεις με έναν πιο ελαφρύ και ανώδυνο τρόπο, ώσπου να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει με λιγότερο άγχος και περισσότερη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
Επίσης, το γέλιο σε δύσκολες στιγμές πιθανώς να δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει μία κατάσταση που ενδεχομένως δε μπορεί να ελέγξει διαφορετικά.
Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει τη ψυχραιμία του και τη ψυχική του ισορροπία, ακόμα και όταν βρίσκεται σε συνθήκες έντονης πίεσης.
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίσταση στην ουσιαστική επεξεργασία των συναισθημάτων, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία μακροπρόθεσμα.