Το πρώτο Hacking Health Hackathon ξεκινά σήμερα

Το πρώτο Hacking Health Hackathon ξεκινά σήμερα στο Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ με διοργανωτές το E-Health Forum, το Biomimicry Greece Research & Innovation και συνδιοργανωτές το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ.ΛΑΚ. και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ).

Το Hackathon πραγματοποιείται με την υποστήριξη των HL7 Foundation Europe & Trillium II, HL7 International, HL7 Hellas, ΕΕΜΕΠΥ, EFMI, ITE-ΙΠ, ΕΚΕΤΑ & του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής, του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας-ΕΜΠ, του ΕΣΠΥ και του CEN-Health Informatics. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στις 6 το απόγευμα οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν τον οργανισμό και τους στόχους του, στην Ελλάδα και διεθνώς. Στο Hackathon οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις για την προώθηση των ιατρικών δεδομένων και της κινητικότητας.
Σημείο εκκίνησης είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και το Συνοπτικό Ιστορικό Ασθενή (IPS).

Το Hackathon θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10/2.

Σε δυόμισι μέρες, σχεδιαστές, developers, επιστήμονες, ερευνητές, project managers, ασθενείς συνεργάζονται με ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη νοσοκομείων για να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις υγείας (eHealth) ή και εφαρμογές για κινητά (mobile Health), ακόμη και ιδέες που μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις.
Όλα ξεκινούν με τους αρχηγούς των ομάδων να παρουσιάζουν τις ιδέες τους στην ομήγυρη για να φτιάξουν τις ομάδες τους– developers και ασθενείς ελεύθερα επιλέγουν όποια ιδέα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δυο μέρες πολύ εντατικής δουλειάς να σχεδιάσουν, να ολοκληρώσουν, να τεστάρουν το «προϊόν» τους. Στο τέλος, οι ομάδες παρουσιάζουν αυτό που έφτιαξαν.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν εκ μέρους των συνδιοργανωτών, οι κ.κ. Ιωάννης Μπρατάκος, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, Χάρης Λαμπρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, και Θεόδωρος Καρούνος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Θα ακολουθήσουν οι εισαγωγικές ομιλίες στις προκλήσεις από την Κατερίνα Χρονάκη, Secretary General at HL7 Foundation Europe & EFMI, η οποία θα παρουσιάσει το «International Patient Summary: Πρότυπα στην Υπηρεσία της Καινοτομίας», τον κ. Κωνσταντίνο Βότη, Ερευνητή Γ’, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ΕΚΕΤΑ, οποίος θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Ο ψηφιακός ασθενής: Το μέλλον του mHealth για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», και τέλος, από τον κ. Δημήτρη Κατεχάκη, Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, ΙΤΕ-ΙΠ, που θα μιλήσει για τις «Ψηφιακές προκλήσεις για μία περισσότερο υγιή κοινωνία».

Την Παρασκευή θα γίνει ένας πρώτος κύκλος παρουσιάσεων των ιδεών / projects που προτείνουν οι συμμετέχοντες στο Hackathon, ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των ομάδων που θα αγωνιστούν για τις επόμενες 2 μέρες για να βρουν καινοτόμες λύσεις που θα προάγουν τα Ιατρικά Δεδομένα και την Κινητικότητα βάσει του Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή (IPS) ή συνοπτικού ιατρικού φακέλου.

Το Hacking Health Athens δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή ιατρών και ασθενών, των τελικών χρηστών του Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή, και τους καλεί να συμμετέχουν στις ομάδες και να βρουν λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες!

Βραβεύσεις
Το Hacking Health Athens Hackathon προσφέρει στις νικήτριες ομάδες χρηματικά έπαθλα και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών/έργων τους. Τα βραβεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά κατά την Έναρξη.

  • Το πρώτο βραβείο είναι ευγενική χορηγία της Roche Diagnostics, και περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 2.000 € και ευκαιρία για συμμετοχή στο Digital Transformation Programme της Roche Diagnostics.
  • Το δεύτερο βραβείο αποτελεί ευγενική χορηγία της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. και περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 2.000 €.
  • Το τρίτο βραβείο αποτελεί ευγενική χορηγία της Interamerican και περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο 1.000 €.

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.), ως συνδιοργανώτρια, προσφέρει mentoring και στις τρεις νικήτριες ομάδες, για διάστημα 3 έως 6 μηνών. Επιπλέον, σε περίπτωση που μια ή περισσότερες ιδέες εξελιχθούν σε επιχειρηματική πρόταση, θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: hacking-health.org/el/hackathon-athens-2019/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ