Τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους φορείς της Υγείας θα υπογράψει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Το σύμφωνο για κάθε φορέα θα έχει συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές και θα προκύψει από σειρά συναντήσεων που θα έχει η νέα ηγεσία με τους εκπροσώπους των φορέων, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι εμπλεκόμενοι εταίροι να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, που μπορούν να φέρουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Παράλληλα, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας εις βάρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο πλαίσιο του 10ου Pharma & Health Conference.
Οι κ. κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης στο πλαίσιο της συνάντησης συνομίλησαν με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, συλλόγων ασθενών, ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, ιατρών, φαρμακοποιών, φορέων της πολιτείας, καθηγητές των οικονομικών και της πολιτικής της υγείας. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως τέθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αριστοτέλους και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
ΣΦΕΕ
Θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο συμφώνου συνεργασίας με την Πολιτεία 3 – 5 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, χαιρετίζοντας το συνέδριο.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη πλέον φαρμακευτική δαπάνη, επισημαίνοντας ότι όπως φαίνεται το clawback σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ θα κλείσει φέτος στα 750 εκατ. ευρώ, από 571 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα νοσοκομεία θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ πέρσι, τα 1Α του ΕΟΠΥΥ θα κινηθούν στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ 13 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως τα ποσά αυτά είναι μη διαχειρίσιμα και ότι στην πράξη, τη δημόσια υγεία καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι.
Για τον ΣΦΕΕ «η οικονομική κρίση και οι ατελέσφορες μνημονιακές πολιτικές έχουν φέρει το σύστημα υγείας σε σημείο καμπής και τον κλάδο του φαρμάκου σε οριακό σημείο». Οι επιπτώσεις είναι δραματικές, όμως, όχι μόνο για τις εταιρίες του κλάδου, αλλά και για τους ασθενείς. Δεν είναι μόνο οι ανεξέλεγκτες υπερβάσεις (clawback), αλλά και το γεγονός ότι πολλές μεταρρυθμίσεις και νόμοι που ψηφίστηκαν δεν υλοποιήθηκαν.
Αυτό που ζητείται είναι «άμεσες και στρατηγικές αποφάσεις και δράσεις, που θα επαναφέρουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα στην αγορά του φαρμάκου, θα διασφαλίσουν την επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του κλάδου και δημοσιονομική ανάκαμψη».
Ο Σύνδεσμος ζητά:
- Την επιτάχυνση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων και των αναγκαίων διαχρονικά αιτούμενων μεταρρυθμίσεων στον κλάδο του φαρμάκου, οι οποίες θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική και φιλική προς τις νέες επενδύσεις.
- Την αναθεώρηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το φάρμακο, με βάσει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας,
- Τον εξορθολογισμό του μηχανισμού του clawback, με τον καθορισμό ανώτατου ορίου και τη συνυπευθυνότητα της Πολιτείας με τις φαρμακευτικές εταιρίες στην υπέρβαση της δαπάνης . Αυτό θα πιέσει το σύστημα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα ενισχύσει την επιχειρηματική προβλεψιμότητα.
ΠΕΦ
«Οι προσδοκίες είναι πολλές. Οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες όπως και οι προκλήσεις», ανέφερε στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κα Φαίη Κοσμοπούλου.
«Σήμερα προσπαθούμε να ανακτήσουμε την οικονομική μας αυτονομία», σημείωσε η κ. Κοσμοπούλου, τονίζοντας πως «οι μνημονιακές πολιτικές δεν βοήθησαν και δεν ρύθμισαν τη φαρμακευτική αγορά, ούτε αξιοποίησαν τις προοπτικές πολλών κλάδων. Η νέα ηγεσία καλείται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για σύγχρονη ιατροφαρμακευτική πολιτική για όλους. Ωστόσο, καλείται να λάβει υπόψη και την αναπτυξιακή της διάσταση και τι μπορεί να προσφέρει στο σύνολο της οικονομίας».
Υπενθύμισε πως τα μέλη της ΠΕΦ έχουν 29 σύγχρονες μονάδες παραγωγής, 11.000 εργαζόμενους, 53 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και 80 εκατ. ευρώ επενδύσεις κάθε χρόνο, με το ελληνικό φάρμακο να είναι το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.
PIF
«Το μνημόνιο στην Υγεία απέτυχε», σημείωσε από την πλευρά του ο Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος και εξήγησε πως η αιτία αποτυχίας ήταν ότι “εκείνοι που κλήθηκαν να το εφαρμόσουν δεν το πίστευαν”.
«Το μίγμα της πολιτικής ήταν εσωτερική απόφαση και αυτό οδήγησε σε μια μετακίνηση του σημείου ισορροπίας, από τον ασθενή σε οικονομοκεντρικά μοντέλα και για την ακρίβεια κοστολογικά».
Πρόσθεσε, ότι δεν έχουμε καινοτομία εδώ και 6 μήνες, ενώ υπάρχει κίνδυνος για μια γενιά Ελλήνων να χάσουν μια τεχνολογική γενιά φαρμάκων, της τελευταίας 3ετίας.
«Οι μεταρρυθμίσεις δεν ευοδώθηκαν γιατί ήταν αποσπασματικές , άνευρες , συμβιβαστικές και το κυριότερο ήταν αναγκαίες, επιβλήθηκαν και δεν αποτελούσαν επιλογές. Η νέα εποχή οφείλει να διαμορφωθεί από ηγεσίες, συντελεστές, συνομιλητές και παράγοντες που πιστεύουν στον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα , τον χρησιμοποιούν ως θεμέλιο και οικοδομούν διαφορετικά», κατέληξε.