Τρόφιμο ειδικής διατροφής Cardiosalt αντί για αλάτι

Ένα τρόφιμο ειδικής διατροφής, το CardioSalt, μεταλλικό αλάτι με 50% λιγότερο Νάτριο, παρουσίασε η φαρμακευτική Uni-pharma με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Η αυξημένη κατανάλωση άλατος ενδεχομένως συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο απορρύθμισης των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (ΧΚΑ). Σε συμπτωματικούς ασθενείς με ΧΚΑ συνιστάται περιορισμός του προσλαμβανόμενου διαιτητικού άλατος υπό τη μορφή άλατος νατρίου.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι μία χρόνια νόσος, κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντική η πρόληψη.

Η υποκατάσταση του κοινού επιτραπέζιου άλατος από το CardioSalt βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης νατρίου και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, χωρίς εκπτώσεις στη γεύση.

Στο CardioSalt το αλάτι νατρίου έχει υποκατασταθεί μερικώς με άλατα καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και δεν περιέχει συντηρητικά.

Στο 39ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ανακοινώθηκαν προφορικά τα αποτελέσματα μιας πιλοτικής πολυκεντρικής μελέτης σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Cardiosalt, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και την Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας, Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟ».

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας ενός τροποποιημένου διατροφικού προϊόντος άλατος που περιέχει 50% λιγότερο νάτριο (CardioSalt), συγκριτικά με το συνηθισμένο άλας νατρίου σε ασθενείς με ΧΚΑ.

Σε διάρκεια 12 εβδομάδων μελετήθηκαν 50 ασθενείς με ΧΚΑ εκ των οποίων οι 30 (ομάδα Α) έλαβαν το τροποποιημένο προϊόν άλατος (ΤΠΑ-Cardiosalt) και 20 (ομάδα Β) το συνηθισμένο διαιτητικό αλάτι, με τη σύσταση να μην υπερβαίνουν το 1,5 gr άλατος ανά μερίδα τροφής ανά ημέρα.

Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν ήταν τα εξής:

  • Το Cardiosalt συγκρινόμενο με τα συνήθη διατροφικά άλατα φαίνεται ότι είναι ασφαλές σε ασθενείς με ΧΚΑ ως προς τα επίπεδα καλίου, νατρίου και τη νεφρική λειτουργία σε διάρκεια 12 εβδομάδων συνεχούς χορήγησης.
  • Οι ασθενείς που έλαβαν Cardiosalt εμφάνισαν αύξηση της Εξάλεπτης Δοκιμασίας Βάδισης και μείωση του BNP, η οποία όμως χρήζει επιβεβαίωσης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ