Βακτήρια: Το κινητό σας πιθανότατα σας πηγαίνει παντού. Το ελέγξατε ποτέ ενώ ήσασταν — εεε — στο μπάνιο; Και πότε ήταν η τελευταία φορά που το καθάρισες; Πάντα? Είναι λογικό ότι μπορεί να υπάρχουν βακτήρια, ιοί ή άλλα μικρόβια σε αυτό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στα 6 τηλέφωνα έχει βακτήρια E. coli , πιθανώς επειδή οι άνθρωποι δεν έπλυναν καλά τα χέρια τους. Από τη φωτεινή πλευρά, είναι μια σκληρή επιφάνεια, η οποία συνήθως καθιστά πιο δύσκολη την επιβίωση των μικροβίων. Ωστόσο, είναι μάλλον καλή ιδέα να το απολυμένετε τακτικά.
Σύνδρομο αυχένα: Ο πολύς χρόνος που κοιτάτε κάτω στο τηλέφωνό σας μπορεί να καταπονήσει τους μύες του λαιμού σας και να προκαλέσει σφίξιμο ή σπασμούς. Μπορεί ακόμη και να νιώσετε πόνο στα νεύρα που πηγαίνει στην πλάτη σας ή στον ώμο και κάτω από το χέρι σας. Κάντε διαλείμματα τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά για να τεντώσετε και να λυγίσετε την πλάτη σας. Προσπαθήστε να μην σκύβετε μπροστά. Βοηθά να κρατάτε το τηλέφωνό σας ψηλά όταν στέλνετε μηνύματα. Οι ασκήσεις στάσης από τη γιόγκα ή το πιλάτες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δυνατοί και να αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα.
Κακή τοποθέτηση της συσκευής: Έχετε πιάσει ποτέ το τηλέφωνο ανάμεσα στον ώμο και το αυτί σας ενώ κάνετε κάτι άλλο; Δεν είναι μια φυσική θέση. Κάντε το για πάρα πολύ καιρό και πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι πονάει ο λαιμός σας. Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, κάντε διαλείμματα και μετακινήστε το λαιμό σας προς άλλες κατευθύνσεις για να τον κρατήσετε χαλαρό. Εάν η ζημιά έχει γίνει, η απλή ανάπαυση, ένα θερμαντικό μαξιλάρι και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τον πόνο και τη δυσκαμψία θα πρέπει να βοηθήσουν. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες.
Οδήγηση και μηνύματα: Η αποστολή ενός κειμένου απαιτεί 5 δευτερόλεπτα από την προσοχή σας. Φαίνεται τόσο γρήγορο. Αλλά δεν είναι ακίνδυνο. Με ταχύτητα 55 μίλια την ώρα, το αυτοκίνητό σας φτάνει στο μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου — περισσότερο από αρκετό χώρο για να προκαλέσει σοβαρό ναυάγιο αυτοκινήτου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε έως και 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να τρακάρετε. Και ο κίνδυνος είναι ο ίδιος είτε πληκτρολογείτε είτε “φωνητικό κείμενο”.
Μην μιλάτε στο κινητό όταν οδηγείτε: Ίσως πιστεύετε ότι είναι αρκετά ασφαλές να μιλάτε στο τηλέφωνο όταν οδηγείτε. Δεν είναι. Έχετε 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να τρακάρετε όταν το κάνετε. Είναι η αιτία για περισσότερα από ένα εκατομμύριο ατυχήματα ετησίως, ή το 20% όλων των ατυχημάτων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τραυματίζουν και σκοτώνουν ανθρώπους. Εάν χρειάζεται πραγματικά να λάβετε ή να πραγματοποιήσετε μια κλήση, κάντε στην άκρη και μιλήστε όσο θέλετε.
Σερφάρετε στο διαδίκτυο τη νύχτα: Το πολύ φως μετά τη δύση του ηλίου μπορεί να χαλάσει τον ύπνο σας, κάτι που συνδέεται με διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Και το «μπλε φως» που εκπέμπει το smartphone σας είναι ιδιαίτερα κακό. Κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό για καλύτερη ξεκούραση. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τον νυχτερινό σας ύπνο εάν έχετε πολύ φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Περπατάτε και μιλάτε: Περπατάτε στο πεζοδρόμιο και πρέπει να στείλετε ένα γρήγορο μήνυμα. Πόση ώρα θα πάρει? Μερικά δευτερόλεπτα? Αρκετός χρόνος για να σκοντάψετε και να πέσετε σε παρκόμετρο ή κίνηση αυτοκινήτου. Απλά σταματήστε για μια στιγμή. Αυτά τα δευτερόλεπτα δεν αξίζουν ένα ατύχημα. Και δεν είναι μόνο έξω: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν μιλάτε στο τηλέφωνο στο σπίτι — συνήθως καταπονήσεις μυών και τενόντων, σπασμένα οστά και τραυματισμοί στο κεφάλι.
Κίνδυνος καρκίνου? Οι μελέτες δεν δείχνουν καμία σταθερή σχέση με τον καρκίνο ή ακόμη και με όγκους στους ανθρώπους. Είναι κάτι που οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν. Εάν ανησυχείτε για την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου ή να το χρησιμοποιήσετε σε λειτουργία ηχείου ή με ακουστικά ή ακουστικά.
Πόνος στον αντίχειρα: Τα πολλά μηνύματα κειμένου ή η πληκτρολόγηση σε ένα κινητό τηλέφωνο ή απλά κρατώντας ένα smartphone σφιχτά, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα με πόνους στον αντίχειρα. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης του κινητού σας τηλεφώνου.
Αρθρίτιδα αντίχειρα: Αν και δεν είναι σαφές ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου προκαλεί στην πραγματικότητα αρθρίτιδα του αντίχειρα, μπορεί σίγουρα να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Η αρθρίτιδα του αντίχειρα προκαλεί πόνο και ευαισθησία στη βάση του αντίχειρά σας, εκεί που συναντά τον καρπό. Οι κινήσεις τσιμπήματος, όπως το πιάσιμο του τηλεφώνου σας ή η αποστολή μηνυμάτων με τους αντίχειρές σας, είναι ο τύπος που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η ξεκούραση, τα φάρμακα και οι νάρθηκες μπορούν όλα να βοηθήσουν.
Σύνδρομο Cubital Tunnel: Εάν ακουμπάτε στους αγκώνες σας για να στείλετε μήνυμα ή τους λυγίσετε για να κρατήσετε το τηλέφωνο στο αυτί σας, μπορεί να ερεθίσει το ωλένιο νεύρο στον αγκώνα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο δαχτυλίδι και τα μικρά δάχτυλα, και πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα ή του αντιβραχίου. Στερεώστε τον αγκώνα σας σε σκληρές επιφάνειες. Μην λυγίζετε τον αγκώνα σας για πολλή ώρα. Κάντε διαλείμματα για να μετακινήσετε τα χέρια σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένας νυχτερινός νάρθηκας για να κρατάτε το χέρι σας ίσιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.
Παρέμβαση σε ιατρικές συσκευές: Αν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο πολύ κοντά σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες ή εμφυτεύσιμους απινιδωτές, ενδέχεται να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα τηλέφωνα μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν ορισμένα είδη βοηθημάτων ακοής. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την ιατρική σας συσκευή, ειδικά εάν συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε το smartphone σας.
Προβλήματα με τα μάτια: Το μικρότερο μήκος κύματος του μπλε φωτός που εκπέμπουν τα smartphone μπορεί να κουράσει πολύ γρήγορα τα μάτια σας και να προκαλέσει πόνο. Μπορεί ακόμη και να βλάψει τον κερατοειδή σας (τον καθαρό φακό στο μπροστινό μέρος του ματιού) και να βλάψει την όρασή σας. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα προβλήματα, είναι καλύτερο να περιορίσετε τον χρόνο σας με ψηφιακές συσκευές μπλε φωτός, όπως smartphone και υπολογιστές, ή τουλάχιστον να κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.
Λάθη στην υγειονομική περίθαλψη: Τα τηλέφωνα αποσπούν την προσοχή όλων. Εάν οι γιατροί ή οι νοσοκόμες σας είναι στα τηλέφωνά τους, θα μπορούσαν πιθανόν να κάνουν και κάποια λάθη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα λάθη στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην κατάλληλη θεραπεία το καθένα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 12% με μία μόνο διακοπή από ένα smartphone.