Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα; Τι πρέπει να ξέρουμε

Τα μέλη της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) περιγράφουν τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα.

Στην Ελλάδα συναντάμε την μέλισσα την κοινή, την σφήκα με τις κιτρινόμαυρες ραβδώσεις και την μεγάλη σφήκα καφέ χρώματος, που ανάλογα με την περιοχή λέγεται σερσέκι ή σερσένι ή σκούργος. Τα έντομα αυτά ονομάζονται υμενόπτερα, δεν είναι επιθετικά και επιτίθενται μόνο όταν κινδυνεύσουν τα ίδια ή οι φωλιές τους.

Το τσίμπημά τους προκαλεί μια τοπική αντίδραση στο δέρμα, που οφείλεται στην τοξική δράση του δηλητηρίου και συνήθως υποχωρεί σε 2-3 ημέρες. Όταν το άτομο είναι αλλεργικό στο δηλητήριο, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρότερες αντιδράσεις, από μεγάλη τοπική αντίδραση, μέχρι βαριά συστηματική αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ).

Ενδεχόμενες επιπλοκές, που θα μπορούσαν να εμφανισθούν, είναι η επιμόλυνση από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο και η επέκταση της φλεγμονής στους παρακείμενους λεμφαδένες.

Οι μέλισσες διαφέρουν από τις σφήκες επειδή, όταν τσιμπούν, το κεντρί αποσπάται από την κοιλιά τους και παραμένει πάνω στο δέρμα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του εντόμου.

Άμεσα συμπτώματα μετά το τσίμπημα είναι ο πόνος, το τοπικό οίδημα (πρήξιμο) και η ερυθρότητα στην περιοχή, με έντονο κνησμό (φαγούρα).

Το δηλητήριο της μέλισσας ή της σφήκας μπορεί να προκαλέσει συστηματική αλλεργική αντίδραση.

Πρώτες βοήθειες

  • Καθαρίζουμε την περιοχή με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικά.
  • Απομακρύνουμε το κεντρί το συντομότερο δυνατό, με ήπιες κινήσεις, με ένα όργανο που να μην είναι αιχμηρό (μαλακό ξύσιμο π.χ. με πιστωτική κάρτα).
  • Εφαρμόζουμε επιθέματα (κομπρέσες) με κρύο νερό ή πάγο, ώστε να ελαττωθεί η ένταση και η διάρκεια του οιδήματος.
  • Σε περίπτωση αίσθησης δυσφορίας, δυσκολίας αναπνοής ή ζαλάδας και τάσης για εμετό, προσφεύγουμε άμεσα στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας.

Για οποιοδήποτε τσίμπημα από οποιοδήποτε έντομο και για την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του, επικοινωνούμε άμεσα με τον δερματολόγο, ο οποίος είναι ο μόνος, που μπορεί να μας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και των πολύ συχνά σοβαρών επιπλοκών, που ενδέχεται να προκύψουν από τα τσιμπήματα των εντόμων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ