Προειδοποίηση για τους σοβαρότατους κινδύνους που κρύβει η ανθυγιεινή διατροφή. Ένας 17χρονος στη Βρετανία τυφλώθηκε, επειδή το μόνο που έτρωγε ήταν πατατάκια και τηγανητές πατάτες.
Οφθαλμίατροι στο Μπρίστολ εξέτασαν τον έφηβο, η όραση του οποίου επιδεινώθηκε, μέχρι που τυφλώθηκε.
Από τότε που τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ο έφηβος τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανιτές πατάτες, τσιπς, λευκό ψωμί και κάποιες φορές μια φέτα ζαμπόν ή ένα λουκάνικο.
Από τις ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, φάνηκε ότι έχει σοβαρή αβιταμίνωση και οργανικές βλάβες εξαιτίας του υποσιτισμού.
Ο έφηβος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είχε επισκεφθεί τον γενικό γιατρό του σε ηλικία 14 ετών, επειδή αισθανόταν κόπωση και δεν ένιωθε καλά. Τότε είχε διαγνωσθεί με έλλειψη βιταμίνης B12 και του είχαν χορηγηθεί συμπληρώματα, τα οποία, ωστόσο, δεν πήρε, ενώ δεν άλλαξε και διατροφικές συνήθειες.
Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ με σταδιακή απώλεια της όρασής του, όπως αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
Η Dr Denize Atan, η οποία τον εξέτασε στην κλινική, είπε: “Η καθημερινή διατροφή του συνίστατο ουσιαστικά σε μια μερίδα πατάτες τηγανητές, ενώ ως σνακ κατανάλωνε τσιπς και κάποιες φορές φέτες λευκού ψωμιού και σπανιότερα φέτες ζαμπόν και καθόλου φρούτα και λαχανικά. Ο ίδιος το απέδωσε στην αποστροφή του σε συγκεκριμένες υφές τροφίμων, τις οποίες δεν μπορούσε να ανεχτεί και επομένως οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια ήταν τα μοναδικά είδη τροφίμων, που επιθυμούσε και που αισθανόταν ότι μπορεί να φάει”.
Η Dr Atan και οι συνεργάτες της επανέλεγξαν τα επίπεδα βιταμινών του και διαπίστωσαν ότι είχε χαμηλά επίπεδα B12, αλλά χαμηλά επίπεδα και σε άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα – χαλκό, σελήνιο και βιταμίνη D.
Δεν ήταν υπέρβαρος ή λιποβαρής, αλλά σοβαρά υποσιτισμένος.
“Είχε χάσει μέταλλα από τα οστά του, πράγμα που ήταν στ’ αλήθεια αρκετά σοκαριστικό για ένα αγόρι της ηλικίας του”.
Αναφορικά με την απώλεια όρασής του, πληρούσε τα κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστεί τυφλός.
“Είχε τυφλά σημεία ακριβώς στο κέντρο της όρασής του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και πολύ δύσκολα μπορεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα”, εξήγησε η γιατρός.
“Μπορεί να περπατάει μόνος του, ωστόσο γιατί έχει περιφερειακή όραση”.
Η διατροφική οπτική νευροπάθεια – η πάθηση την οποία ανέπτυξε ο 17χρονος – είναι ιάσιμη, αν διαγνωστεί εγκαίρως. Αν, όμως, ο ασθενής παραμείνει επί μακρόν χωρίς θεραπεία, οι νευρικές ίνες στο οπτικό νεύρο καταστρέφονται και η βλάβη γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.
Οι ειδικοί λένε ότι τέτοιες περιπτώσεις ευτυχώς είναι σπάνιες, αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανή βλάβη, που μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή και να ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού.
Οι πολυβιταμίνες μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά, αλλά όχι να αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή.
“Είναι πολύ προτιμότερο οι βιταμίνες να λαμβάνονται μέσα από μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, μπορεί να είναι τοξική”, επεσήμαναν.
Σύμφωνα με την Dr Atan, οι vegans αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα όρασης, οφειλόμενα σε έλλειψη B12, αν δεν αντικαταστήσουν στην διατροφή τους αυτά που στερούνται, λόγω του ότι δεν τρώνε κρέας.